<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Uit ons archief

Alle katholieken charismatisch?

Anton de Wit 31 mei 2022
image
Deelnemers aan een gebedsbijeenkomst van de wereldwijde charismatische vernieuwingsbeweging in Rome in 2015. Foto: CNS - Paul Haring

Het is dit jaar op de kop af 55 jaar geleden dat een groep katholieke studenten en professoren in het Amerikaanse Pittsburgh tijdens een retraiteweekend een ‘pinksterervaring’ had. Het wordt als het startpunt gezien van de Katholieke Charismatische Vernieuwing (KCV), een kerkelijke vernieuwingsbeweging die iets van het vuur en jeugdig elan van de Amerikaanse pinksterkerken in het vaak wat stroevere katholicisme probeert te brengen.

Niet onder woorden te brengen

Wie probeert uit te vinden wat er precies gebeurde tijdens die studentenretraite in Pittburgh in 1967, moet z’n best doen: op de KCV-site vond ik er wel wat ooggetuigenverslagen van, maar die gebruiken toch vooral veel vage woorden om een ervaring te beschrijven die niet onder woorden te brengen is. Iedereen voelde: hier gebeurt iets. Maar wat precies? Ja, sommigen lachten, sommigen huilden, mensen barstten spontaan uit in lofprijzingen, sommigen spraken zelfs in tongentaal… Tja, je moest erbij zijn, zullen we maar zeggen.

“Zoals het op een katholieke bijeenkomst betaamt, loopt het goedgeluimde publiek zijn ervaringen luidruchtig uit te wisselen op nog geen meter afstand van het STILTE-bordje”
- Uit een KN-artikel over de KCV-dag in 1997

Dat is natuurlijk in een notendop de kracht en het probleem van deze vernieuwingsbeweging – of misschien sowieso van het feest van Pinksteren, en de derde persoon van de drie-eenheid, de Heilige Geest. Het is moeilijk uit te leggen, het gaat immers ook om de ervaring. Onbegonnen werk om dat in woorden te vangen. Sommigen vinden het prachtig, anderen gruwen ervan of zijn op z’n minst sceptisch.

Niet louter hosanna

Dat blijkt ook wel uit het verslag in 1997 in Katholiek Nieuwsblad van het jaarlijkse pinksterevenement dat de KCV toen nog in de Maaspoort in Den Bosch hield. Tweeduizend mensen kwamen er op af, volgens de KN-verslaggever opvallend veel jongeren en ‘mensen van kleur’. Het was een drukte van jewelste, zo staat te lezen, en “zoals het op een katholieke bijeenkomst betaamt, loopt het goedgeluimde publiek zijn ervaringen luidruchtig uit te wisselen op nog geen meter afstand van het STILTE-bordje”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Maar het was niet louter hosanna dat er klonk: het verslagje voert ook herhaaldelijk een ‘sceptische bezoeker’ op (waarvan je de stellige indruk krijgt dat het de auteur zelf is), die kritische vragen stelt. Is dit een sekte? Voelen jullie soms beter dan ‘gewone’ katholieken? Gelukkig worden die vragen ook serieus en uitvoerig beantwoord in het stuk. “In feite zou de charismatische beweging overbodig moeten zijn, in feite zou de hele Kerk charismatisch moeten zijn”, zegt een missiezuster.

Profetisch

Ook de tijd van die massale KCV-bijeenkomsten is voorbij, maar inmiddels denkt heel de Kerk na over missionaire vernieuwing. Een teken dat deze zuster misschien wel de gave van profetie – ook een charisma! – bezat.

> Download het oorspronkelijke KN-artikel uit 1997 (PDF)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.