<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Uit ons archief

Een aanstaande heilige op schoenen van Nike

Luuk van den Einden 4 juni 2024
image
Een portret en reliek van de zalige Carlo Acutis bij een Mis in New York in 2022. Foto: CNS - Gregory A. Shemitz

Misschien is het wel passend dat deze duik in het archief van KN niet in de papieren jaargangen plaatsvindt, maar in het digitale archief van onze website. De zaligverklaring van de Italiaanse Carlo Acutis op 10 oktober 2020 werd rond die tijd in de krant summier behandeld, maar kreeg online volop de aandacht met een uitgebreid artikel inclusief indrukwekkende fotogalerij.

Computers en God

Carlo, die in 2006 op vijftienjarige leeftijd aan leukemie overleed, zou zich daar waarschijnlijk het meest thuis hebben gevoeld: hij hield van websites bouwen en van gamen, was een begaafd programmeur en werkte in zijn vrije tijd aan een site over eucharistische wonderen.

Want Carlo hield nog meer van God dan van computers. “Altijd dicht bij Jezus zijn, dat is mijn levensdoel”, zou hij hebben gezegd toen hij pas zeven jaar was. Dat uitte hij door elke dag naar de Mis te gaan, door te helpen in een gaarkeuken en door kinderen te helpen met hun huiswerk.

Schoenen van Nike

“De Eucharistie is mijn snelweg naar de hemel”, was zijn overtuiging; dat citaat is gegraveerd in de reliekhouder met daarin zijn hart, die zich in Assisi bevindt.

Ook Carlo’s lichaam is daar, permanent zichtbaar door het glas van zijn tombe. Bezoekers kunnen daar de jongen zien liggen, gekleed in een sportvest, zwarte spijkerbroek en schoenen van Nike.

“Carlo Acutis heeft nu al het potentieel om een van de prominentste heiligen van deze eeuw te worden.”

Niet de typische outfit van een zalige, maar Carlo is dan ook de eerste van een nieuwe generatie zaligen: hij was de eerste millennial (de generatie die ruwweg tussen 1981 en 1996 geboren is) die zalig werd verklaard – en op 23 mei werd duidelijk dat paus Franciscus hem heeft geoormerkt voor een heiligverklaring, waardoor hij binnen afzienbare tijd ook de eerste heilige millennial zal zijn.

Wonderen voor jongeren

Voor een zaligverklaring en voor een heiligverklaring is telkens een door het Vaticaan geverifieerd wonder nodig. In Carlo’s geval gebeurden beide wonderen op zijn voorspraak bij jongeren.

Hij werd zaligverklaard op basis van de onverklaarbare genezing van een ernstig zieke Braziliaanse jongen en zet zijn volgende stap in het heiligverklaringsproces op basis van de onverwachte revalidatie van een 21-jarige Costa Ricaanse studente na een bijna fataal fietsongeluk.

Binnen handbereik

Wanneer Carlo heiligverklaard zal worden, moet nog bepaald worden, maar nu al heeft hij het potentieel om een van de prominentste heiligen van deze eeuw te worden.

Carlo was geen martelaar uit een ver verleden, geen grote theoloog en geen heldhaftige missionaris. Hij was gewoon een jongen op Nikes, die zijn geloof en zijn hart volgde – en daarmee voor miljoenen hedendaagse katholieke jongeren duidelijk maakt dat heiligheid ook voor hen binnen handbereik ligt.

Lees hieronder het artikel over Carlo Acutis’ zaligverklaring terug:

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.