<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Uit ons archief

Het is koers! Een kleine wielerapologie

Peter Doorakkers 30 juni 2022
image
Net als dit jaar ging ook in 2018 een Touretappe van start in het Zuid-Franse bedevaartsoord Lourdes. Foto: CNS - Benoit Tessier, Lourdes

De mystiek van de lijdende eenling die zich wegschenkt voor het hogere doel van de overwinning, de ‘hoogmis’ die de jaarlijkse Ronde van Vlaanderen heet, de vaak katholieke helden van de weg (inclusief de twee Nederlandse Tourwinnaars) en, er valt niet aan te ontkomen, het cliché van de ‘katholieke’ losse omgang met doping en ander gesjoemel: u sputtert maar tegen wat u wilt, maar wielrennen is gewoon een katholieke sport – of toch zeker een stuk katholieker dan de andere spelen waarmee we ons in zomerse tijden vermaken.

Geloofsbrief van de paus

Loze kreten van een op dit vlak zwaar bevooroordeelde (want ernstig wielergekke) KN-redacteur, die is gezwicht voor een variant op het aloude ‘brood en spelen’? Nee dus, want de sport kan wel betere geloofsbrieven overleggen dan het getuigenis van een willekeurige journalist. Veel betere geloofsbrieven zelfs, afkomstig uit, jawel, het apostolisch paleis zelf. Dat bleek bij een duik in het archief aan de vooravond van de Tour de France, die op 1 juli van start gaat.

De wielerbedevaartplaats

Vijf jaar geleden besteedden we bij de start van de Tour aandacht aan een bijzonder fenomeen: de wielerbedevaartplaats. Dan hebben we het niet over bedevaartsplaatsen die een koers onderdak bieden (dit jaar start etappe 18 bijvoorbeeld in Mariabedevaartsoord Lourdes), noch over de talrijke kerken die in de achtergrond te zien zullen zijn. Nee, het gaat over aan de wielersport toegewijde kapellen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Neem die van de Madonna del Ghisallo, bovenop een gelijknamige heuvel in de buurt van het Italiaanse Comomeer. De Giro d’Italia kwam er verschillende malen voorbij, waarop de plaatselijke pastoor de beschermvrouwe van zijn kapel tot beschermvrouwe van alle fietsers wilde laten verheffen. Hobbyisme van een dorpspastoor? Wellicht, maar hij vond een medestander: paus Pius XII zelf gaf er in 1949 toestemming voor, zoals er vanuit Rome later ook erkenning kwam voor Notre-Dame des Cyclistes, een Frans nationaal heiligdom voor wielrenners.

Wie wel graag katholiek fietst, maar dat liever dichter bij huis en op gemakkelijker terrein doet, wordt trouwens ook op zijn wenken bediend: het beeldje van Maria-met-de-fietsjes staat in een kapel in Klein-Sinaai, een dorpje in het vlakke West-Vlaanderen. Dat dat van oudsher een door-en-door katholieke streek is én grote renners als Johan Museeuw voortbracht, behoeft inmiddels hopelijk geen betoog meer: het is koers!

> Download het oorspronkelijke KN-artikel uit 2017 (PDF)

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.