<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Uit ons archief

Missiezondag in zicht: ‘Blijkbaar heb je geen spullen nodig om het Evangelie te verkondigen’

Peter Doorakkers 21 oktober 2022
image
Een Missionaris van Naastenliefde - beter bekend als de zusters van Moeder Teresa - in de Haitiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Foto: CNS - Paul Jeffrey

Daar zat ‘ie, in het Tilburgse klooster. Een kapucijn zoals kapucijnen bedoeld zijn: grote baard, bruine pij, geen opsmuk – een man uit de tijd dat je in de gekste uithoeken van de wereld zomaar over een Nederlandse pater, broeder of zuster kon struikelen. En een man met, zoals vele oude religieuzen, een goed verhaal. Want daar kwamen we natuurlijk voor, bijna exact tien jaar geleden: een goed verhaal voor de editie voorafgaand aan Missiezondag.

Inclusief een paard

Komende zondag viert de Kerk die weer, zoals ook de pater zelf onlangs een feestje had: de inmiddels 93-jarige vierde dat hij zeventig jaar minderbroeder kapucijn is. Dat deed hij niet in Nederland, maar in Chili. Daar werkt hij al meer dan zestig jaar, al had het land aanvankelijk niet zijn voorkeur, zo biechtte hij in 2012 glimlachend op: “Ik had het op 3 gezet. Mijn hobby is astronomie en ik dacht dat ik in Chili, waar het vaak regent, geen sterren kon kijken. Bovendien moest ik leren paardrijden, terwijl ik in Nederland altijd met een boog om paarden heenliep…”

Maar toch: “Toen wij kort voor onze priesterwijding mochten aangeven waar we wilden werken, heb ik aan mijn oversten gezegd: ‘Ik wil doen wat jullie denken dat het beste is.’”

“Als je echt beleeft dat God op 1 staat, lijdt de naastenliefde daar niet onder. Dan doe je alles voor je medemens”
- Pater Teofoor de Jeu

Omdat God gevoel voor humor heeft, werd het natuurlijk alsnog Chili – inclusief het gevreesde paard. “Al na een paar maanden wist ik: dit land is een lot uit de loterij. En op een paard ben je gemakkelijk aanspreekbaar voor gewone mensen: met een auto hoorde je in die tijd nog bij de ‘groten’.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In de loop van het gesprek blikten we terug op twee branden, die hem twee keer de meeste van zijn spullen kostten: een keer net na aankomst in Chili, een keer net voor het interview. Hij nam beide incidenten met franciscaanse blijmoedigheid op als een teken van boven: “‘Wat heb je nodig om het Evangelie te verkondigen?’, was de vraag die in me opkwam”, en: “Ik kwam in Chili aan met zeven koffers, maar die heb je blijkbaar niet nodig om het Evangelie te prediken.”

God op 1

Wat daarvoor wel nodig is? Weinig, maar tegelijk alles: “Missioneren betekent dat je laat zien dat God op de eerste plaats hoort te staan in je leven. Ik wil mensen weer laten nadenken over wat het betekent dat je katholiek mag zijn.” Dat begint met zelf te laten zien dat zo’n geestelijk leven mogelijk is. Dat dat maar zou afleiden van de aandacht voor de naaste, zoals soms wordt geopperd, daar moest hij niets van weten: “Als je echt beleeft dat God op 1 staat, lijdt de naastenliefde daar niet onder. Dan doe je alles voor je medemens.”

> Download het oorspronkelijke KN-artikel uit 2012 (PDF).

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.