<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

‘Vader heeft leren bidden in Kamp Vught’

Peter Doorakkers 16 augustus 2018
image
Frans en Mien Wijnakker, waarschijnlijk in 1945.

Deze week 35 jaar geleden werd een Brabants katholiek echtpaar onderscheiden voor hulp aan Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. KN sprak met twee kinderen van Frans (1908-1994) en Mien (1913-1980) Wijnakker.

Frans en Mien Wijnakker werden op 15 augustus 1983 door Yad Vashem, de Holocaustgedenkplaats in Jeruzalem, erkend als ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’, niet-Joden die met gevaar voor eigen leven Joden hebben geholpen.

Arrestatie

KN sprak met Nelly (1938) en Irene (1945) Wijnakker, twee van de vijf kinderen van het echtpaar dat in het Brabantse gehucht Dieden woonde. Zij vertellen dat het werk van hun ouders begonnen lijkt te zijn met de arrestatie van hun vader.

Frans Wijnakker hield zich in het begin van de Tweede Wereldoorlog bezig met voedselsmokkel en zwarte handel. Hij werd opgepakt en belandde uiteindelijk in het beruchte Kamp Vught. Daar is hij zich waarschijnlijk gaan bezinnen, denken zijn dochters. Kort daarop besloten zij hun eerste onderduiker in huis op te nemen. Uiteindelijk vingen zij volgens Yad Vashem van 1943 tot de bevrijding in totaal ten minste twintig Joden op.

Leren bidden in Kamp Vught

Volgens Nelly en Irene Wijnakker kan het niet anders of het geloof van hun ouders heeft een rol gespeeld in hun keuze onderduikers in huis te nemen.

“Onze moeder was diepgelovig”, herinnert Nelly zich. “Maar vader…? Hij had zich ooit laten ontvallen dat hij in Kamp Vught had leren bidden, dus ik dacht: misschien heeft hij daar bedacht dat hij zou stoppen met smokkelen en mensen zou gaan helpen. Toen ik hem daar jaren later naar vroeg, knikte hij.”

Nelly en Irene Wijnakker kunnen niet genoeg benadrukken hoe trots zij zijn op de keuze die hun ouders onder moeilijke omstandigheden maakten. “Wat zij gedaan hebben”, zegt Irene, “is de grootste erfenis die wij als kinderen hadden kunnen krijgen. Als je iemand zo kunt helpen, dan leef je goed.”

> Lees het hele verhaal over Frans en Mien Wijnakker en over het bijzondere onderduikertje Leah Baars, dat verscheen in KN 32, via KNdigitaal.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.