<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

Vannacht laat Maria het sneeuwen in Rome

Marta Petrosillo 5 augustus 2019
image
Sneeuw in zomers Rome: de basiliek van Santa Maria Maggiore wordt jaarlijks in kunstsneeuw en een lichtshow gehuld. Foto: CNS Photo - Paul Haring

De verschroeiende zomerhitte ten spijt: in de nacht van 5, en doorheen de dag van 6 augustus sneeuwt het in Rome. Niet alleen buiten de basiliek van Santa Maria Maggiore, maar ook in deze bijzondere kerk.

Niet iedereen weet dat het op 5 augustus sneeuwt in Rome. Ieder jaar, en altijd op dezelfde plek: boven de basiliek van Santa Maria Maggiore.

Onmisbaar, zelfs voor cynische Romeinen

Het zal zeker de verschroeiende hitte niet veranderen die in deze maand op Rome drukt. Toch is de sneeuwval van 5 augustus werkelijk een onmisbare gebeurtenis, zelfs voor de cynische Romeinen die, opgegroeid in de schaduw van het Colosseum en de koepel van de Sint-Pieter, nauwelijks ergens opgewonden van raken.

Dertig graden om middernacht

Want de sneeuwval op de Santa Maria Maggiore is een magisch schouwspel. Als we ermee geconfronteerd worden zijn we, net als met Kerstmis, allemaal kinderen, met onze neuzen omhoog en gespannen afwachtend. En dan doet het er niet toe dat de sneeuw niet meer is dan schuim, afgeschoten uit een paar kanonnen, en de temperatuur zelfs om middernacht de dertig graden overstijgt.

“De sneeuwval van 5 augustus is een onmisbare gebeurtenis, zelfs voor de cynische Romeinen”

Het wonder van Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw

Sinds 1983 laat men ieder jaar in de nacht van 5 op 6 augustus, precies om middernacht, kunstsneeuw neerkomen op deze basiliek die paus Franciscus zo aan het hart gaat. Men gedenkt daarmee het wonder van Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw.

Sneeuw, net als in de vierde eeuw

Vanavond is er, zoals ieder jaar, vanaf negen uur een buitengewone show op het plein voor de basiliek. Er is een lichtshow, beeld, muziek, zang en lezingen. Een zeer suggestief geheel dat uitmondt in de val van witte sneeuwvlokken, die de basiliek en de grond waarop ze staat wit maken, precies zoals volgens de overlevering in de vierde eeuw gebeurde.

Maria en het kinderloze echtpaar

Om precies te zijn was het volgens de traditie het jaar 358. De nobele Romeinse patriciër Giovanni en zijn vrouw, die geen kinderen hadden, besloten hun bezittingen aan Onze-Lieve-Vrouw te offeren om een aan haar toegewijde kerk te bouwen.

De Maagd Maria verscheen in de nacht van 4 op 5 augustus in een droom aan beide echtelieden, en vertelde hen dat ze de plaats waar de kerk zou moeten worden gebouwd, zou aanwijzing door een wonder.

image
Naast de kunstsneeuw is er een lichtshow. In 2011 werd het portret van paus Johannes Paulus II op de basiliek geprojecteerd. Foto: CNS Photo - Paul Haring

De droom van de paus

Het koppel rapporteerde het gebeuren aan paus Liberius, en ontdekte dat ook hij diezelfde droom had gehad. Liberius begaf zich daarop naar de aangewezen plaats, de Esquilijn, een van de zeven heuvels van Rome.

Hoewel het midden in de zomer was, was die bedekt met sneeuw. De paus ontdekte de perimeter van de nieuwe kerk, door het oppervlak van de besneeuwde grond te volgen. Dit is waarom de Santa Maria Maggiore ook Santa Maria ad Nives wordt genoemd: Heilige Maria ter Sneeuw.

Een nieuwe traditie

De Romeinen hebben in herinnering aan het wonder altijd Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw gevierd op 5 augustus.

Maar in de laatste 36 jaar heeft de kunstsneeuw het gebeuren veel aangrijpender gemaakt. Deze nieuwe traditie is te danken aan architect Cesare Esposito, die ook wilde dat iedere sneeuwval tevens een gelegenheid zou zijn om een bijzondere gebeurtenis uit het jaar te vieren of gedenken.

Voor de Notre Dame en Leonardo da Vinci

Dit jaar – toen het vanwege geldgebrek tot het laatste moment onduidelijk was of het evenement zou doorgaan – is de sneeuwval toegewijd aan de Parijse Notre Dame-kathedraal en aan de vijfhonderdste geboortedag van Leonardo da Vinci.

Een sterke devotie van paus Franciscus

In 2013 werd de sneeuwval toegewijd aan paus Franciscus, die een sterke devotie heeft tot de Vergine Salus populi romani, Maria, Heil van het Romeinse volk. De icoon met haar beeltenis wordt in de basiliek bewaard. Onder de beelden die op de façade van de kerk werden geprojecteerd, waren die van het habemus papam en van het eerste verschijnen van Franciscus als paus.

Drie dagen van gebed

In aanvulling op de avondlijke sneeuwval, ontbreekt het het hoogfeest (in Nederland een gedachtenis, red.) van Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw niet aan religieuze plechtigheden. Ten eerste wordt het hoogfeest altijd voorafgegaan door drie dagen van gebed. Bovendien zijn er op de dag zelf verschillende feestelijke liturgieën.

Het regent twee keer rozenbladeren

Om tien uur is er een Mis, gevierd door de aartspriester van de basiliek, kardinaal Stanislaw Rylko. Als de aanwezigen het Gloria zingen, regent het witte rozenbladeren in de basiliek, waarmee het sneeuwwonder wordt opgeroepen.

Een tweede regen van rozenbladeren daalt om vijf uur ’s middags neer, als tijdens de tweede pontificale vesperviering het Magnificat wordt gezongen.

Wie dus ooit in Rome is op 5 augustus, mag deze buitengewone en beeldende gebeurtenis niet missen.

image
Archiefbeeld: op het feest van Maria Ter Sneeuw regent het twee keer rozenbladeren in de Santa Maria Maggiore, die de sneeuwval van het 358 in herinnering roepen. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.