fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Vele hemels boven de zevende

Hettie van der Ven 15 december 2017
image

Vlaams auteur Griet Op de Beeck verkocht in Nederland en België ruim een half miljoen exemplaren van haar debuutroman Vele hemels boven de zevende uit 2013. Een weinig vrolijk stemmend maar absoluut indrukwekkend verhaal over een worstelende familie, in strijd met zo’n beetje alles: neerslachtigheid, alcoholisme, huwelijkscrisis, pesten, vreemdgaan en bovenal met de weg in het leven vinden.

Nu is de bestseller verfilmd en Op de Beeck schreef zelf het scenario. Centraal staat dolende dertiger Eva. Ze is begripvol en bescheiden en staat altijd klaar voor haar overmatig drinkende vader die een groot geheim met zich mee torst, haar tirannieke, ronduit gemene moeder, haar zus in huwelijkscrisis en haar kwetsbare nichtje.

“Ze is een kampioen in geven, behalve aan zichzelf”, zo stelt de synopsis. Ze is criminoloog en werkt in een gevangenis. Ook daar geeft ze, terwijl ze zelf misschien nog wel het meest van iedereen opgesloten zit.

Gehaaste verbeelding van ellende

Daar waar Op de Beeck er in haar boek bijzonder goed in slaagt om met groot menselijk inzicht en vol warmte over haar personages te schrijven, verzandt de film te veel in een gehaaste verbeelding van ellende.

Het is vooral het personage Eva dat boeit en dat is volledig toe te schrijven aan het prachtige spel van debutante Brit van Hoof. Het jonge nichtje Lou lijkt de meest wijze van het stel te zijn. “Ik ben nog maar dertien maar weet al dat dingen ook gewoon beter kunnen worden”, zo prevelt ze.

Kiezen voor je eigen geluk

Durven kiezen voor je eigen geluk, dat is het belangrijkste thema in Vele hemels boven de zevende. Sommigen slagen daarin, anderen niet. Dat er blijkbaar grove taal aan te pas moet komen om dit duidelijk te maken, is een zwaktebod.

Vele hemels boven de zevende zal voor veel kijkers confronterend zijn, omdat eenzaamheid en wanhoop bij tijd en wijle voor iedereen herkenbaar zijn. Het rauwe spel gaat soms door merg en been; voor een relaxed, onderuitgezakt avondje is de film bijzonder ongeschikt.

Indringend

Wanneer je het prettig vindt om ­jezelf met wat levensdilemma’s te confronteren – Zwijgen of de confrontatie aangaan? Tevreden zijn of op zoek gaan naar meer? – is Vele hemels boven de zevende een indringende kijk­ervaring.

Film: Vele hemels boven de zevende (2017), België, 119 min. Regie: Jan Matthys, met o.a. Brit van Hoof, Viviane de Muynck en Sara de Roo.