fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Verhalen uit het Oude Testament

KN Redactie 15 december 2017
image

Wie dezer dagen een boekenwinkel binnenstapt om bijvoorbeeld een cadeautje uit te zoeken, kan niet om deze nieuwe uitgave met verhalen uit het Oude Testament heen. 

Niet zozeer omdat dit prachtige boek maar liefst 40 bij 30 centimeter groot is, maar vooral vanwege de prachtige illustratie op de kaft van de toren van Babel.

Tederheid en zachtheid

Deze Bijbel is voornamelijk een prentenboek, met melancholische, meeslepende illustraties van de jonge kunstenaar Sassafras De Bruyn. De illustrator is zelf niet gelovig, en heeft voor deze opdracht het Oude Testament moeten lezen.

“Ik vond het ook treffend dat de vrouwenfiguren vaak de sterkste figuren zijn: de moeders, de vrouwen die daar rondhangen. Achteraf ben ik blij dat ik dit project heb kunnen doen en dat ik al die verhalen heb leren kennen”, zei ze hierover in een interview met Kerknet. “De verhalen zijn minder gruwelijk. Je moet er soms doorkijken. Er zit even goed tederheid in, en zachtheid, en menselijkheid.”

Overweldigende illustraties

Ze verbaasde zich ook over hoe God veel menselijke trekken heeft, zo is Hij weleens kwaad, jaloers of wispelturig. Om de verhalen goed te kunnen duiden, kreeg De Bruyn hulp van Bénédicte Lemmelijn, bijbelwetenschapper aan de KU Leuven.

De illustraties zijn niet alleen dramatisch en overweldigend, maar ook helemaal van deze retro-tijd. Dit boek zal daarom ook erg in de smaak vallen bij tieners en jongvolwassenen. Die zijn met dit boek niet alleen uren zoet met het bestuderen van de prachtige platen, ook kunnen ze de korte, mooie verhalen en weetjes lezen, over onder andere de toren van Babel, Isaak, Jozef naar Egypte, Exodus, Jozua, Rechters, Ruth, Esther en Daniël. Verhalen die veel tieners nog niet kennen.

Prachtig kerstcadeau

Dit Oude Testament is een prachtig kerstcadeau of presentje voor een vormeling. Een boek dat je steeds weer opnieuw uit de kast pakt. 

Bijbel. Verhalen uit het Oude Testament, illustraties: Sassafras De Bruyn, hervertelling: Sylvia Vanden Heede en Bénédicte Lemmelijn. Uitg. Lannoo. 80 pp., geb., € 24,99, ISBN 978 9401 441 094