<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Vijf en twee

KN Redactie 24 augustus 2017
image

De verhalen zijn talrijk. Verhalen over zusters die in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw het vertrouwde leven binnen hun orde of congregatie vaarwel zeiden om, vaak voor vele jaren, te gaan werken in Afrika of Azië.

Een prachtig en aansprekend voorbeeld is het levensverhaal van zuster Jeannette van Paassen, franciscanes en opgeleid als vroedvrouw. In 1969 vertrekt ze vanuit haar klooster Alverna in Aerdenhout per boot naar Indonesië.

Onvermoeibaar en daadkrachtig

In Pakkat, op het overwegend islamitische Noord-Sumatra, gaat ze werken in een polikliniek en kraamkliniek.
Vanaf 1981 is ze de drijvende kracht achter de nieuwe revalidatiekliniek Harapan Jaya, dat ‘Hoop die overwint’ betekent. Hier is zuster Jeannette actief tot eind 2016. Onverschrokken, onvermoeibaar, daadkrachtig en met veel humor laat ze Harapan Jaya uitgroeien tot een dorp met onder meer een operatiekamer, een ziekenhuis, een prothesemakerij, een kapel, een zusterhuis, schooltjes en ambachtelijke werkplaatsen.

Kinderen en volwassenen worden er fysiek geholpen, maar krijgen door een vak te leren ook de mogelijkheid om een menswaardig bestaan op te bouwen. Zuster Jeannette gaf vijfduizend patiënten een nieuw perspectief en hielp tweeduizend kinderen geboren worden.

Vermeerdering vanuit Gods kracht

Ze droeg bij aan vermeerdering van levensvreugde en mobiliteit. Vermeerdering vanuit Gods kracht, zoals de broodvermenigvuldiging vanuit vijf broden en twee vissen. Vijfduizend en tweeduizend, vijf en twee.
Het boek is geschreven door Map de Koning-Valk, die theologie en pastoraat studeerde en in Aerdenhout in een appartement naast het klooster woont, als ‘buurvrouw’ van zuster Jeannette.

De Koning besteedt terecht royaal aandacht aan de vele avonturen en bijzondere ontmoetingen van de zuster: hoe ze op haar oude Honda-motor of per jeep onverschrokken door de binnenlanden scheurt, hoe ze haar voorraad benen ‘in alle soorten en maten’ toebedeelt, hoe ze alle nood op haar pad probeert te verhelpen (“Even kijken of ik nog ergens een hazenlip zie”) en hoe ze zich tot het uiterste inspant om een non-communicatief meisje een laptop met spraakherkenningsoftware te geven. Stuk voor stuk waardevolle anekdotes uit een inspirerend leven.

Gemiste kans

De Koning wijdt opmerkelijk vaak uit over haar eigen leven en ervaringen, die er eigenlijk niet zo toe doen. Daarentegen besteedt ze weinig aandacht aan het religieuze leven van zuster Jeannette. Dat moet, gezien een leven zo vol beproevingen, rijk en krachtig zijn geweest. Een gemiste kans. 

Map de Koning-Valk, Vijf en twee. Het veelbewogen leven van zuster Jeannette van Paassen. Uitg. Narratio, 296 pp. € 20,-, ISBN 978 90 5263 454 8

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.