fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Vol van de Geest

KN Redactie 24 mei 2018
image

Wie zich in zijn geestelijk leven richt tot de figuur van de Geest, zal wellicht aangetrokken worden door deze klinkende titel: Vol van de Geest. Hoe de Heilige Geest het dagelijks leven verrijkt.

De auteur kijkt je aan met zijn grijze haren en baard, draagt een plechtig kruis, wordt een ‘grote geestelijke bruggenbouwer’ genoemd en beroept zich veelvuldig op de kerkvaders. Een wijze monnik, zo op het eerste gezicht.

Vragen

Peter Halldorf stelt zich echter voor als ‘derde generatie pinkstervriend.’ Zijn grootouders stonden aan de wieg van de Pinksterkerk in Zweden, waarin hijzelf nu pastor is. Een oecumenisch ingesteld pastor, die het geestelijk leven ernstig neemt, en de lezer tot de relatie met de levende Heer in de leven gevende Geest wil brengen. Hij schrijft inspirerend, opwekkend, verrijkend en verdiepend.

Lezen we het boek door dan herkennen we zijn wortels in de pinksterbeweging waar hij graag over vertelt. Naast eigen gedachten haalt hij geregeld zijn eigentijdse inspiratiebronnen aan. Zijn argumenten missen echter wat systematiek (en de geciteerde auteurs referenties). Wel kerkvaders citeren over tongentaal, bijvoorbeeld, wanneer ze dubbelzinnig schrijven en in zijn argumentatie kunnen worden ingepast, maar zwijgen over Augustinus die een duidelijk andere visie heeft?

Ook zijn stellingen roepen soms vragen op. Het gaat om duidingen van de Schrift, theologische uitspraken of geestelijke raadgevingen. In de liturgie, bijvoorbeeld, is hij tegen vaste regels, maar anderzijds wil hij toch een goede orde om wanorde te voorkomen? Al wijst hij naar de kern van het christelijk leven en staaft hij stellingen ten dele met de Traditie, toch sluipen er woorden en wegen in die er net vanaf lijken te wijken.

Pijnpunten

Halldorf legt zeker de vinger op pijnpunten die in alle Kerken voorkomen. Hij relativeert en stelt scherp wat er in de charismatische bewegingen centraal staat, zoals het doopsel in de geest, spreken in tongen, profeteren… Door echter zijn boek te vullen met deze onderwerpen, komt hij in de paradoxale situatie dat wat hij wil nuanceren toch weer centraal komt te staan.

Terwijl hij wijst op de persoonlijke relatie met de Heer, gaat het in zijn boek vooral over deze fenomenen, alsof deze dan de volheid en rijkdom zouden uitmaken van het leven in de Geest. Uiteindelijk blijft voor deze delicate kwesties de vraag naar het gezag van de auteur staan, en kijkt een katholiek weer naar het Leergezag en haar inspiratie door de Geest.

Peter Halldorf, Vol van de Geest. Uitg. Ark Media, 348 pp., hc., €24,95, ISBN 978 90 3382 504 0

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.