fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

What happened to Monday?

Hettie van der Ven 16 november 2017
image

Het is 2073. De wereld lijdt aan ernstige overbevolking en hongersnood. Grondstoffen zijn uitgeput, er is extreme droogte en de mensheid wordt overeind gehouden met genetisch gemodificeerd voedsel. Het aantal meerlingen is sterk toegenomen.

Om de overbevolking tegen te gaan is per gezin maar één kind toegestaan. Eventuele broertjes of zusjes worden in een zogenaamde ‘cryoslaap’ gebracht, bevroren wachtend op betere tijden. Het angstaanjagende en nietsontziende Child Allocation Bureau (CAB) ziet er op toe dat een en ander feilloos wordt uitgevoerd.
In deze wereld bevalt Karen Sett­man van een zevenling, allemaal meisjes.

Ze sterft in het kraambed. Haar vader besluit zijn kleinkinderen in leven te houden. Hij verstopt ze en voedt ze op in zijn zolderappartement. Hun namen: Maandag tot en met Zondag. Ieder van hen mag op haar naamdag naar buiten, onder de identiteit van hun moeder.

Fascinerend uitgangspunt

Op de zolder mogen ze zich gedragen naar hun eigenlijke karakter en voorkeuren. Computernerd, zakenvrouw, schuchter muisje, uitdagende diva, Karen Settman is het allemaal. Achter gesloten deuren kan en mag alles, maar ‘buiten’ moet iedereen zich uniform gedragen en kleden.

Dagelijks tijdens de ‘dagafsluiting’ worden belevenissen tot in detail gedeeld om continuïteit te waarborgen. “Alles wat je doet, beïnvloedt de rest”, zo houdt opa de dames voortdurend voor. Drie keer raden wat er gebeurt wanneer een van de meisjes bij een skateboardongeluk een vingertopje verliest…

Hersenloos actiegeweld

Tot zover het uitgangspunt van What happened to Monday? Een fascinerend uitgangspunt, dat veel vragen oproept. Welke conflicten ontstaan? Wat doet het met je wanneer je persoonlijkheidsontwikkeling wordt ingemetseld? Wat gebeurt er bij ziekte of verliefdheid?

Het had een fantastische film kunnen worden en het eerste half uur is het dat ook wel, met grote dank aan Noomi Rapace (de Zweedse actrice, o.a. bekend van The Girl with the Dragon Tattoo) die alle (!) zeven zusjes speelt. Helaas gaat What happened to Monday? daarna over in hersenloos actiegeweld tegen het CAB en blijkt in ieder zusje een soort Jackie Chan/Ninja Turtle te schuilen. Bloed overspoelt alle te stellen levensvragen. Zo zonde!
De film wordt qua genre ondergebracht bij actie, avontuur, drama, misdaad, mysterie, science fiction en thriller. Gevalletje te veel willen misschien? What happened to Monday? loopt over van potentie, maar mondt uit in een teleurstelling.

Film: What happened to Monday? (2017), Groot-Brittannië, 123 min. Regie: Tommy Wirkola, met o.a. Noomi Rapace en Glenn Close.