fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Wild

Hettie van der Ven 23 februari 2018
image

Het succes van De nieuwe wildernis, de natuurfilm over de Oostvaardersplassen uit 2013, was gigantisch. Dus natuurlijk wilde de Veluwe een eigen film, en die is er nu.

De Veluwe, zo wordt in Wild direct duidelijk gemaakt, is het wilde hart van Nederland en één van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Europa. Iets om trots op te zijn, zo wil provincie Gelderland (de belangrijkste geldschieter van Wild) onderstrepen.

 

Filmmaker Luc Enting bracht twee jaar lang in het gebied door, kamperend in tentjes en hutten, met als enige gezelschap zijn geavanceerde 4K-resolutie-camera en natuurlijk een drone. Ruim zeshonderd uur aan materiaal werd teruggebracht tot een film van tachtig minuten. Tachtig boeiende, ontroerende en soms ook keiharde minuten.

In Wild ligt de nadruk op het volgen van drie diersoorten: een grote zwijnenfamilie, een jong vossengezin en een roedel edelherten. De buizerd, de ijsvogel en de mestkever vervullen de bijrollen. De dieren worden gedurende vier seizoenen gefilmd, met aandacht voor de voortplanting, de voedseljacht en de weg naar zelfstandigheid.

André van Duin

Grote kracht van Wild is de voice-over van André van Duin. Op geheel eigen wijze (die overigens niks met Animal Crackers van doen heeft) geeft hij commentaar, waarbij hij de dieren als mensen beschouwt. “Vader vos is macho van beroep”, zo meldt hij, en als jonge ijsvogels door de vele aangereikte vis propvol zitten, noemt hij hen “een stelletje verwende pubers dat de deur maar eens uit moet”.

Wanneer tijdens een spectaculair gevecht tussen twee mannelijke edelherten eentje een stuk gewei verliest, klinkt: “Zonder die kapstok op je hoofd ben je niks meer.”

Ontroerend en bikkelhard

Vaak is Wild ontroerend. Wanneer met nachtcamera’s de bevalling van moeder vos in beeld wordt gebracht bijvoorbeeld, of wanneer de familie zwijn voor het eerst op avontuur gaat en het kleinste zwijntje, (door Van Duin voortdurend Dromertje genoemd), een afwijkend pad kiest.

Even zo vaak is Wild reëel, zo niet bikkelhard. Tere zieltjes van kinderen of grote dierenvrienden worden niet gespaard. Het principe survival of the fittest wordt onverbiddelijk in beeld gebracht. Bij onvoldoende voedsel wordt het zwakste buizerdjong bruut uit het hoge nest gegooid en kleine Dromer wordt niet oud: de vossenfamilie moet ook eten.

Wild is grappig, educatief en bovenal oogstrelend mooi. Topvermaak voor jong en oud tijdens deze voorjaarsvakantie. 

Film: Wild (2018), Nederland, 80 min. Een film van Luc Enting. Voice-over: André van Duin.