fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Wonder

Hettie van der Ven 7 december 2017
image

“Ik ben een gewone tienjarige, ik zie er alleen niet gewoon uit.” Met deze woorden opent hoofdpersoon August ‘Auggie’ Pullman het sympathieke Wonder.

Gewoon is hij zeker niet. Het mannetje leidt aan een zeldzame gezichtsafwijking. Na 27 operaties kan hij praten, horen en zien, maar zijn gezicht blijft vervormd en vol littekens. Het liefst draagt hij een enorme ruimtehelm. Onzichtbaar voor de wereld, schuilgaand in zijn eigen universum.

Lam naar de slachtbank

Zijn moeder (de inmiddels vijftigjarige Julia Roberts) heeft hem altijd thuisonderwijs gegeven, maar zijn ouders besluiten nu om hem in groep 5 te laten instromen, zodat hij leert om met andere kinderen om te gaan. “Hij is als een lam dat naar de slachtbank wordt geleid”, zo spreekt zijn vader op Auggies eerste schooldag uit, terwijl zijn moeder vlak voor de schoolpoort nog even een gebedje prevelt: “Lieve God, laat ze aardig voor hem zijn.”

Auggie zelf? Die is dapper, stoer, slim, sociaal en onverschrokken. Maar ook hem wordt het wel eens te veel. Wanneer zijn pas verworven vriend achter zijn rug om foute grappen over hem maakt bijvoorbeeld, uit angst om niet bij de populaire types te horen.

Gezin als de rotsvaste basis

Gelukkig durft Wonder ook een stabiel en warm gezin te laten zien, de rotsvaste basis van Auggie. Vooral liefdevolle zus Via valt op, die nota bene zelf nogal wat aandacht tekort komt. “In dit huis is Auggie de zon, waar pa en ma voortdurend omheen cirkelen.”

De film is gebaseerd op het gelijknamige jeugdboek van R.J. Palacio, dat in 2012 verscheen. Er wordt steeds van vertelperspectief gewisseld. Het verhaal wordt niet alleen vanuit Auggie verteld, maar ook vanuit zijn zus, zijn vriend en de (ooit) beste vriendin van zijn zus. Dit alles om duidelijk te maken dat iedereen wel eens verkeerde dingen doet, maar dat aardig zijn altijd het meeste oplevert.

Wijsheden

De boodschap dat je nooit weet welke strijd iemand levert, ligt er Amerikaans dik en suikerzoet bovenop, maar thema’s als pesten, acceptatie en voorbij de buitenkant kijken kunnen nooit genoeg aandacht krijgen. Het zijn in Wonder de sterke kinderacteurs die de show stelen, maar aan de wijsheden die Julia Roberts met haar breedste glimlach uitspreekt, zal ook niemand twijfelen.

Heel vaak komen ze niet voorbij, maar dit is er eentje: een perfecte film voor het hele gezin. 

Film: Wonder (2017), Verenigde Staten, 113 min. Regie: Stephen Chbosky, met o.a. Jacob Tremblay en Julia Roberts.