<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

Zwitserse Garde draagt 3D-geprinte helmen

KN Redactie 25 januari 2019
image
De Zwitserse gardisten droegen de nieuwe helmen afgelopen dinsdag, toen ze de oprichting van de Garde in 1506 herdachten. Foto: CNS Photo - Vatican Media

De uniformen en hellebaarden van de Zwitserse Garde zijn in de loop der eeuwen grotendeels onveranderd gebleven. De ceremoniële helmen van de beschermers van de paus daarentegen, zijn nu een product van 21-eeuwse technologie.

De oude, handgemaakte metalen helmen van 1,8 kilo per stuk zijn vervangen door lichtgewicht varianten. Die zijn nog steeds in de kenmerkende renaissancestijl, met een rode of witte struisvogelveer erop, maar komen nu uit een 3D-printer. De helmen zijn gemaakt van zogeheten ASA thermoplastic, een materiaal dat ook vaak wordt gebruikt voor de buitenkant van auto’s.

Aan de poorten van Rome

De gardisten droegen de nieuwe helmen tijdens een speciale plechtigheid op 22 januari, toen herdacht werd dat de Zwitserse Garde 513 jaar geleden werd opgericht. Paus Julius II vroeg in 1505 om een afdeling Zwitserse soldaten ter bescherming van hemzelf en het pauselijk paleis. De eerste Zwitserse soldaten kwamen op 22 januari 1506 aan bij de poorten van Rome.

De Zwitserse Garde bestaat uit 110 soldaten en is het kleinste en oudste militaire corps ter wereld. De gardisten bewaken alle ingangen van Vaticaanstad en de paus en diens verblijfplaats, het Domus Sanctae Marthae.

De Zwitserse Garde verricht ook veiligheids- en ceremoniële taken tijdens liturgische vieringen en bezoeken van staatshoofden en andere hoogwaardigheidsbekleders aan het Vaticaan.

YouTube-kanaal Zwitserse Garde

Geïnteresseerden kregen een kijkje achter de schermen van die taken in een filmpje dat op 22 januari verscheen. Het maakt deel uit van een serie over het leven en het werk van de Zwitserse Garde die te zien is op haar YouTube-kanaal Guardi Svizzera Pontifica GSP. (CNS)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.