fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

AbdijTalks dicht de kloof tussen broeders en jongeren

Luuk van den Einden 14 september 2021
image
In de podcastserie AbdijTalks gaan kloosterbroeders en jongeren openhartig met elkaar in gesprek. In het midden gespreksleider Liesbeth Jansen. Foto: Jasmijn Olk

Kloosterbroeders en jongeren lijken totaal andere levens te leiden – maar is dat wel zo? In de podcastserie AbdijTalks van de Abdij van Berne gaan ze openhartig met elkaar in gesprek: “Levensvragen spelen bij iedereen.”

Op het eerste oog zou je zeggen dat kloosterbroeders en jongeren helemaal niets met elkaar gemeen hebben. Het leven van broeders draait om bidden en werken in een gemeenschap die volledig op het geloof gericht is; dat van jongeren gaat om studies, carrières en liefdes in een samenleving waar geloven al lang de norm niet meer is.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Om te kijken of die verschillen echt zo groot zijn, brengt de Abdij van Berne broeders en jongeren met elkaar in gesprek in de podcastserie AbdijTalks. “Het idee was om een gesprek op gang te brengen tussen mensen die schijnbaar in heel verschillende werelden leven, met andere ideeën en achtergronden”, vertelt theologe Liesbeth Jansen, gespreksleider van de serie. “aan de hand van diverse thema’s kijken we of die verschillen wel zo groot zijn.”

Eigen kwaliteiten

De tegenstellingen tussen broeders en jongeren blijken vaak helemaal niet zo groot te zijn. “Vragen over leven en spiritualiteit spelen bij iedereen”, zegt Jansen. “Dan maakt het niet uit of je al veertig jaar in een klooster leeft of net je studie hebt afgerond. Een vraag als: ‘Wat ga ik doen met de rest van mijn leven?’ kent iedereen. Misschien in een andere context, maar iedereen stelt ze.”

“Het is bijzonder dat mensen die elkaar van tevoren niet kenden, die het soms best spannend vonden, zo open durfden te zijn.”
- Liesbeth Jansen, theoloog

In vijf afleveringen gaat telkens een twintiger openhartig in gesprek met een broeder uit de abdij. Beide gesprekspartners brengen hun eigen kwaliteiten mee. “De broeders hebben veel levenservaring en het vertrouwen dat het weer goed kan komen als er heftige dingen gebeuren”, aldus Jansen. “Misschien dat ze zich door hun geloof gedragen voelen in zulke tijden.”

De jongeren bieden volgens haar juist weer verfrissende perspectieven. “Ze vinden dingen niet vanzelfsprekend en durven dingen te bevragen. Als luisteraar kun je jezelf herkennen in die uitwisseling van ervaringen en gedachten. Zo kun je voedsel meenemen voor op je eigen levensweg.”

Uit de bubbel

Tijdens de gesprekken blijft het niet alleen bij gezelligheid. Jansen liet zich verrassen door de openheid van de conversatie. “Je merkt dat het gesprek aan meerwaarde wint naarmate mensen echt iets van zichzelf durven laten zien”, zegt ze. “Het is bijzonder dat mensen die elkaar van tevoren niet kenden, die het soms best spannend vonden, zo open durfden te zijn.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

En die openheid is belangrijk, vindt Jansen: “We moeten uit onze bubbel komen en niet alleen praten met mensen die hetzelfde denken. Mensen verwachten dan iemand tegenover zich te hebben die totaal anders is, maar uiteindelijk valt dat toch vaak mee.”

De afleveringen van AbdijTalks zijn te beluisteren via Spotify en de website van de Abdij van Berne.