fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Alles of iets: een roadtrip vol geloofsvragen

Luuk van den Einden 9 september 2021
image
Charlotte Kloosters roadtrip voert haar naar allerlei plaatsen en personen, zoals bisschop Jan Hendriks. Foto: Charlotte Klooster

Wil ik alles uit mijn geloof halen, of ben ik tevreden met hoe het nu is? Om die vraag te onderzoeken maakte Charlotte Klooster een roadtrip door het bisdom Haarlem-Amsterdam. Haar avontuur is vanaf vrijdag te volgen via Kathedraal TV.

Vragen over hoe je je geloof vorm en invulling geeft, die heeft iedereen wel. Zeker als je jong bent is bepalen welke rol het geloof in je leven speelt vaak een ontdekkingstocht. De pas afgestudeerde Charlotte Klooster (20) maakte een echte roadtrip door het bisdom Haarlem-Amsterdam om onderzoek te doen naar het antwoord op haar vragen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In juli reisde ze met de trein, met de bus en te voet door Noord-Holland. Haar roadtrip is op camera vastgelegd en vanaf vrijdag te volgen in de webserie Alles of iets, te bekijken via Kathedraal TV.

Op onderzoek uit

De kans om op roadtrip te gaan kwam onverwachts voor Klooster: op een dag hing het bisdom aan de lijn met de vraag of ze die tocht wilde maken. “Ik kreeg een poosje om na te denken wat ik ervan vond, maar op een gegeven moment zei ik gewoon: vet leuk, ik ga het doen.”

“Ik heb tijdens de roadtrip van alles geproefd om te achterhalen wat ik daarvan vind en zo geprobeerd mijn geloof te verdiepen.”
- Charlotte Klooster

Tijdens brainstormsessies met Matthijs Jansen van Jong Bisdom Haarlem-Amsterdam en cameraman Marnix Haak dacht ze na over het thema van de roadtrip. “Ik wilde op onderzoek uit: wat heeft het geloof me te bieden?” legt Klooster uit.

“Ik doe wel af en toe dingen voor het geloof, maar verder kabbelt het gewoon met me mee. Vind ik het goed zo, of wil ik meer uit het geloof halen? Oftewel: wil ik alles of iets?”

Geloof in kleine dingen

Om die vraag te onderzoeken, ontmoette Klooster allerlei mensen binnen het bisdom: van bisschop Hendriks tot broeders en zusters, met wie ze gesproken én samen in stilte gezeten heeft. “Ik heb tijdens de roadtrip van alles geproefd om te achterhalen wat ik daarvan vind en zo geprobeerd mijn geloof te verdiepen”, zegt ze. Daarbij leerde ze dat geloven voor iedereen anders is: “Ik heb altijd gedacht dat geloven op een bepaalde manier moet, maar iedereen gelooft op zijn eigen manier.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Wat Klooster vooral verraste, is het geloof dat ze in kleine dingen vond. “We keken vooral heel groot – naar de bisschop, een dag in stilte leven – maar ik merkte dat de kleine gesprekken die ik met mensen voerde, die niet gepland waren, minstens net zo veel indruk maakten”, zegt ze. “Geloof is dus overal te vinden, en zowel grote als kleine dingen kunnen impact op je hebben.”

Alles of iets is vanaf 10 september wekelijks te zien op Kathedraal TV. De serie telt drie afleveringen die telkens op vrijdag verschijnen.