fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Antwoord op je vragen bij verdieping over liefde en seksualiteit

Redactie KN Jong 27 september 2020
image
Tijdens de digitale verdieping krijgen jongeren antwoord op hun vragen over liefde, lichamelijkheid en seksualiteit. (Afbeelding: Jong Katholiek)

Veel jongeren zitten vol vragen over liefde en seksualiteit, maar antwoorden zijn moeilijk te vinden. Jong Katholiek biedt daarom digitale verdieping, waarbij de Theologie van het Lichaam van paus Johannes Paulus II centraal staat.

Liefde en verliefdheid, intimiteit en je lichaam, seks en porno: het zijn onderwerpen die veel mensen bezighouden, en jongeren vaak in het bijzonder. Maar hoe moet je als katholieke jongere mee omgaan?

Worstelen

“Jongeren komen in het dagelijks leven met tal van dit soort vragen in aanraking”, legt Gerrie Conen, beleidsmedewerker bij Jong Katholiek, uit. “Ze vragen zich bijvoorbeeld af hoe ze een partner moeten vinden, of ze worstelen met bepaalde dingen op het gebied van seksualiteit. Hoe daar op school, in een jongerensetting, over gepraat wordt, is misschien niet hetzelfde zoals hoe je er in je hart mee omgaat.”

Theologie van het Lichaam

Daarom organiseert Jong Katholiek een digitale verdieping over liefde en seksualiteit. Vanaf 21 oktober beantwoordt de Roermondse kapelaan Luc Simons vragen van deelnemers. Dat doet hij aan de hand van de Theologie van het Lichaam van paus Johannes Paulus II.

Van 1979 tot 1984 gaf paus Johannes Paulus II gelovigen op het Sint Pietersplein catechese over lichaam, seksualiteit en liefde. Die catecheses samen vormen de Theologie van het Lichaam.

“Paus Johannes Paulus II bracht veel dingen vanuit de traditie van de Kerk terug naar de voorgrond”, vertelt Conen. “Hij liet bijvoorbeeld zien dat het verhaal van Adam en Eva niet alleen over de schepping ging, maar ook over liefde, naaktheid en schaamte. Hij liet dat zien vanuit het katholieke perspectief op seksualiteit.”

Praktische vragen

Tijdens de verdieping is er veel ruimte voor praktische en concrete vragen, aldus Conen: “De verdieping kan je niet vertellen wie je toekomstige partner zal zijn. Het doel is om antwoord te geven op concrete vragen waar jongeren mee zitten; dat kan ook in een een-op-eengesprek.”

De digitale verdieping over liefde en seksualiteit loopt vier woensdagavonden van 21 oktober tot 11 november. Inschrijven is gratis, maar plaatsen zijn beperkt.