<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Arianne (24) mocht op bezoek bij de paus

Joke Heikens 27 mei 2021
image
Arianne Seinstra mocht onlangs paus Franciscus ontmoeten. Foto: Vatican Media

Ondanks alle coronabeperkingen en met een stuk of vijf testen in een week mocht Arianne Seinstra met een politieke delegatie van gemeenschap Chemin Neuf naar Rome afreizen om paus Franciscus te bezoeken. Arianne was de enige Nederlander in dit gezelschap: “Een prachtige ervaring”.

Pas anderhalve week voor de reis hoorde Seinstra dat zij mee mocht. “De brief was al eerder gestuurd en de delegatie van Chemin Neuf zou al eerder gaan, maar het werd steeds uitgesteld vanwege het coronavirus.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De gemeenschap Chemin Neuf is in Frankrijk ontstaan en zit tegenwoordig in veel verschillende landen. Via de Nederlandse tak kwam Seinstra helpen bij de organisatie van het Changemakers Festival, dat deze zomer in Boedapest zal plaatsvinden. Op het festival zullen vijf verschillende ‘tracks’ met sprekers zijn. Een van die tracks heeft een politieke lading en is vooral geïnspireerd vanuit het boek Let us dream, waarin paus Franciscus mensen oproept om na de coronacrisis een betere wereld op te bouwen.

Vijf keer getest

“Toen ik hoorde dat ik mee mocht naar het Vaticaan, werd ik geloof ik wel vijf keer op corona getest… Een hele toestand”, zegt Seinstra. “We kozen ervoor om er met de auto naartoe te gaan. Vlak voor de grens van Italië sliepen we in een huis op een berg, waar het heel erg koud was. Dat was een huis van de gemeenschap. De tweede nacht sliepen we in een gasthuis van de gemeenschap.”

“We kwamen aan bij het Vaticaan, dat was op een plein waar je een mooi wit gebouw ziet”, vervolgt ze. “Eenmaal binnen werden we door allemaal gangen geleid en gingen we trappen op en af. We hadden geen idee waar we waren… In een gang mochten we onze tassen neerzetten en daarna kwamen we in een grote ruimte, supermooi met allemaal grote schilderijen op de muren en een beschilderd plafond.”

De ontmoeting

In die zaal stonden stoelen klaar op anderhalve meter afstand. Seinstra zat op de tweede rij. Na een korte periode kwam de paus binnen met twee priesters. Ook waren er enkele fotografen aanwezig en werd er gefilmd.

“De paus kwam binnen, wij stonden allemaal, ik denk dat hij ‘hallo’ zei, maar ik verstond het niet”, zegt Seinstra. “Iemand uit onze groep las een boodschap vanuit de gemeenschap en de fraterniteit voor. Daarop las de paus zijn antwoord voor.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Daarna mocht iedereen naar de paus gaan. Je mocht hem een hand geven en jezelf voorstellen en je kon ook nog iets zeggen. Ik heb me mezelf voorgesteld en verder niet, want ik wist niet goed wat ik moest zeggen. Ondertussen hoorde ik allemaal geklik om me heen van de fotografen.”

Na afloop kregen alle bezoekers een rozenkrans mee. “Blijkbaar doet de paus dat altijd, hoorde ik van iemand”, aldus Seinstra. “Ik ging na afloop meteen door naar het vliegveld. Eenmaal terug in Nederland moest ik eerst nog vijf dagen in quarantaine, mijn werk verwachtte me ook snel weer terug. Het was een prachtige ervaring.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.