fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Bijbels bingewatchen met The Chosen

Luuk van den Einden 19 oktober 2021
image
Een scène uit The Chosen: Jezus (Jonathan Roumie) geneest een melaatse. Beeld: The Chosen

Zoek jij nog een leuke serie om deze herfstvakantie te kijken? Probeer dan eens The Chosen, een streambare serie over het leven van Jezus door de ogen van de mensen wiens levens Hij veranderd heeft.

Films over het leven van Jezus, die zijn er al tientallen, honderden zelfs. Daarom besloot de Amerikaanse filmmaker Dallas Jenkins dat het tijd was voor een serie met meerdere seizoenen: een serie die je kunt bingewatchen. “Mijn doel is dat mensen na het kijken van zo’n serie het gevoel hebben dat ze Jezus kennen en van hem houden, of dat toch tenminste willen”, zei Jenkins eerder dit jaar in een interview met Catholic News Service.

Impact van Jezus

In 2019 ging Jenkins’ gedroomde serie in première. The Chosen telt twee seizoenen van elk acht afleveringen. In de serie worden de vier Evangeliën samengevoegd tot één verhaallijn, die volgens Jenkins’ plannen verspreid over zeven seizoenen uitgewerkt wordt. In de eerste twee seizoenen is te zien hoe Jezus Zijn discipelen verzamelt en hoe Hij aan Zijn openbare optreden begint. De pilotaflevering die al in 2017 uitkwam, beschrijft de geboorte van Jezus.

Iedere aflevering duurt tussen de dertig en zestig minuten. Dat geeft de filmmakers de kans om de verhalen uit de Evangeliën op een natuurlijke, persoonlijke manier te verfilmen. “Het probleem met de meeste Bijbelse films is dat twee uur niet lang genoeg is om diep in de personages en hun achtergronden, drijfveren en conflicten te duiken”, aldus Jenkins.

Daardoor komen personages en verhalen volgens hem vaak stijfjes over op het witte doek. “Je springt van wonder naar wonder, van Bijbelvers naar Bijbelvers zonder de mensen te leren kennen op wie Jezus impact had”, zegt hij. “Vanuit een puur artistiek oogpunt is dat saai. Je moet de ontwikkeling van een personage kunnen zien.”

Toegevoegde verhaallijnen

“In The Chosen zie je Jezus door de ogen van de mensen die Hij veranderd heeft”, legt Jenkins uit. “We hebben ons voorgesteld hoe hun levens en persoonlijkheden waren, en waarom ze bepaalde levenskeuzes gemaakt hebben.”

Om die mensen uit te diepen bevat The Chosen ook scènes, verhaallijnen en personages die niet in de Bijbel voorkomen. Veel personages die in het Nieuwe Testament naamloos blijven, krijgen in de serie wel een naam: de Samaritaanse vrouw uit Johannes 4 hebben de scenaristen bijvoorbeeld Photina genoemd. Voorafgaand aan de eerste aflevering hebben de filmmakers hierover een disclaimer toegevoegd, waarin ze kijkers ook aansporen het Evangelie te lezen.

Diverse cast

The Chosen heeft een bijzonder diverse cast die bestaat uit acteurs van onder andere Palestijnse, Italiaanse en Indiase afkomst. De spelers komen uit katholieke, protestantse en orthodoxe kringen. Jezus wordt vertolkt door de katholieke Jonathan Roumie. Gevraagd naar hoe hij die rol speelt zegt hij: “Ik probeer de menselijke emotionele ervaring te verhogen. Ik probeer me voor te stellen: hoe zou Christus blijdschap, geluk, verdriet, woede en eenzaamheid ervaren hebben?”

Roumie probeert ook Gods waarden van liefde, genade en medelijden te vertalen naar hoe hij anderen op de filmset en vrienden en familie behandelt. “Als ik dat vervolgens in een scène naspeel, is het organisch, op de waarheid gebaseerd – het is niet nep.”

Crowdfundproject

De serie wordt wereldwijd goed ontvangen. Hij is inmiddels meer dan 250 miljoen keer bekeken en wordt door websites voor filmfanaten als RottenTomatoes en IMDB goed ontvangen. Jenkins en Roumie mochten dit jaar zelfs paus Franciscus ontmoeten. Dat was heel toepasselijk op 11 augustus, de feestdag van de heilige Clara van Assisi, patrones van de televisie.

image
Hoofdrolspeler Jonathan Roumie en regisseur Dallas Jenkins (midden) mochten deze zomer paus Franciscus ontmoeten. Foto: CNS photo - Guglielmo Mangiapane, Reuters

Winst maken is volgens Jenkins niet het doel van The Chosen. Daarom worden de kosten voor het maken van de serie via crowdfunding verzameld. De serie heeft daarmee een record op zijn naam staan: voor het eerste seizoen doneerden 19.000 mensen samen tien miljoen dollar – meer dan ooit voor een mediaproject is verzameld.

The Chosen is te zien via de gelijknamige app, die je gratis kunt downloaden. Nederlandse ondertiteling is beschikbaar. Je kunt de afleveringen ook op YouTube bekijken.

Bronnen: The Chosen, Catholic News Service

https://www.kn.nl/abonnementen/