fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Bisschop De Korte ondertekent steunmanifest Lale Gül

Luuk van den Einden 17 maart 2021
image
De 23-jarige Lale Gül kreeg doodsbedreigingen vanwege haar boek Ik wil leven, waarin ze kritiek heeft op Turkse en islamitische gebruiken. Foto: NPO

Met het manifest Laat Lale Vrij willen prominente Nederlanders de jonge schrijfster Lale Gül steunen nu ze bedreigd wordt vanwege haar boek Ik wil leven. Bisschop De Korte heeft ook getekend: ‘Laten we zonder dwang met elkaar omgaan, ook als we fundamenteel van mening verschillen.’

“Vrijheid is in Nederland vanzelfsprekend.” Zo begint het manifest Laat Lale Vrij, een poging om de onder vuur liggende auteur te ondersteunen. Het manifest, een initiatief van voormalig D66-politicus Bert Bakker, is inmiddels door meer dan zeventig Nederlandse prominenten ondertekend. “Lale Gül verdient onze steun. Hardop en zonder compromis. Ze verdient veiligheid en het recht om zich uit te spreken”, betoogt het manifest.

Vrijheid van meningsuiting

Veel ondertekenaars van Laat Lale Vrij zijn politicus of journalist, maar ook prominenten uit christelijke, joodse en islamitische kringen hebben hun naam onder het manifest gezet. Een van hen is Gerard de Korte, bisschop van Den Bosch. “De bisschop heeft het manifest voor Lale Gül ondersteund om te benadrukken dat er in ons land sprake is van de vrijheid van meningsuiting, gewetensvrijheid en godsdienstvrijheid”, laat woordvoerder Freek van Genugten namens de bisschop weten.

“De bisschop heeft het manifest voor Lale Gül ondersteund om te benadrukken dat er in ons land sprake is van de vrijheid van meningsuiting, gewetensvrijheid en godsdienstvrijheid.”
- Freek van Genugten

Het is belangrijk dat joden, christenen en moslims de schrijfster ondersteunen, vindt de bisschop. “Bisschop De Korte roept mensen op om zonder te dreigen met geweld en zonder dwang met elkaar om te gaan, ook als je fundamenteel van mening verschilt”, zegt Van Genugten. “Daarbij verwijst de bisschop ook naar de pauselijke encycliek Fratelli Tutti: wij zijn als schepselen van God immers broeders en zusters van elkaar, zoals paus Franciscus schrijft.”

Doodsbedreigingen

De 23-jarige Lale Gül ontvangt een stroom aan doodsbedreigingen en haatreacties sinds het verschijnen van haar debuutroman Ik wil leven, waarin ze haar streng islamitische opvoeding in Amsterdam-West beschrijft en islamitische en Turkse gebruiken bekritiseert. Zo stuurde een man haar een foto van een vuurwapen en wordt ze op straat herkend.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Uit veiligheidsoverwegingen houdt de Amsterdamse politie contact met haar en heeft ze ook tijdelijk haar sociale media-accounts gesloten. Ook heeft ze gezegd niet meer te schrijven, uit angst verstoten te worden door haar gemeenschap.

Naast bisschop De Korte hebben onder meer demissionair minister-president Mark Rutte, Anna Timmerman van interkerkelijke vredesorganisatie PAX en voormalig KN Jong-columnist Ad van der Helm het manifest ondertekend.