fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Bisschoppen Arizona blij met lager collegegeld ongedocumenteerde studenten

Catholic News Agency 3 september 2019
image
De campus van de Universiteit van Arizona. (Foto: Shutterstock)

De bisschoppen van de Amerikaanse staat Arizona hebben hun steun uitgesproken voor een regeling die lagere collegegelden aanbiedt aan ongedocumenteerde studenten van immigrantenafkomst.

“We zijn blij dat deze ongedocumenteerde studenten, die buiten hun eigen schuld in dit land terecht zijn gekomen, nu meer kansen krijgen om hun leven te verbeteren, een diploma te halen en productieve leden van de maatschappij te worden”, staat in het statement, dat door de vier bisschoppen van de staat Arizona is ondertekend.

Van 30.000 naar 16.000 dollar

‘Ongedocumenteerde immigranten’ is een andere term voor illegale immigranten. Het gaat om migranten die de Verenigde Staten op onwettige wijze zijn binnengekomen, voornamelijk uit Latijns-Amerikaanse landen als Honduras en Nicaragua. Er wonen ongeveer 325.000 ongedocumenteerde immigranten in Arizona, waar ze zo’n vijf procent van de bevolking vormen (bron: American Immigration Council).

De regeling die de bisschoppen ondersteunen verlaagt het collegegeld voor ongedocumenteerde studenten naar 16.000 dollar. Voorheen moesten deze studenten 30.000 dollar aan collegegeld betalen. Legale inwoners van Arizona betalen 11.000 dollar.

“Deze regeling geeft ongedocumenteerde studenten de kans om een veel lager collegegeld te betalen, dat in lijn is met de kosten van onderwijs aan de universiteit”, melden de bisschoppen.

Migrantenkinderen vasthouden

Het statement van de bisschoppen uit Arizona verscheen op dezelfde dag als een statement van bisschop Joe Vasquez uit Texas. Bisschop Vasquez zetelt in het bisschoppelijk migratiecomité van de Verenigde Staten en veroordeelde de nieuwe regel die de ministeries van Volksgezondheid en Binnenlandse Veiligheid hebben aangenomen over het vasthouden van immigrantenkinderen. Deze nieuwe regel maakt het mogelijk dat families – inclusief minderjarigen – langer dan twintig dagen in hechtenis kunnen worden gehouden.

Vasquez noemt deze regel “onwettig en onmenselijk” en voorspelt dat de regel “talloze kinderen” zal schaden. “Deze regel heeft hartverscheurende consequenties voor immigrantenkinderen – die paus Franciscus de kwetsbaarste van alle migranten heeft genoemd”, zegt de bisschop.

“Dit is een poging van Trumps regering om bestaande verplichtingen te omzeilen en de vitale bescherming van deze kinderen te ondermijnen”, vervolgt Vasquez. “Deze regel zet het welzijn en de menselijke behandeling van kinderen in hechtenis op het spel. De kinderen zullen de gevolgen van gevangenschap nog lang met zich meedragen.”