<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Blue Monday

Luisa Kop 25 januari 2020
image
Blue Monday: volgens velen de meest deprimerende dag van het jaar, omdat de feestdagen zijn afgelopen en goede voornemens mislukken. (Foto: Pixabay.com)

Afgelopen maandag was het Blue Monday – volgens velen de meest deprimerende dag van het jaar. Luisa Kop vraagt zich af waarom die maandag in januari ons zo somber maakt.

Het was Blue Monday, een paar dagen geleden. Ik kwam er ‘s avonds pas achter toen ik naar mijn gebruikelijke koorrepetitie ging en één van de alten het onderwerp ter sprake bracht. Ik had het niet zien aankomen, want het voelde voor mij als een dag als alle andere.

Mislukte voornemens

Een dag als alle andere… dat is precies het probleem. Er is helemaal geen Blue Monday nodig om je depressief te voelen rond deze tijd – alle dagen zijn blue! Nu weet ik wel dat de benaming komt van de goede voornemens die we met Nieuwjaar verzinnen en die vervolgens mislukken. Maar mislukken alleen die voornemens?

De reden dat mijn voornemens niet mislukt zijn, is simpelweg omdat ik er geen gemaakt heb. Doende leert men; en als je steeds faalt, waarom zou je jezelf dan moedwillig laten falen?

Geen heel christelijke gedachte, zou je denken. Je moet toch juist deugden nastreven, jezelf verbeteren? Ik denk echter dat er van iedere goede, christelijke deugd, ook een slechte tegenhanger is. Een tegenhanger waarvan je nauwelijks door hebt dat hij destructief is.

“Als je doorslaat in deugden, die op zich iets goeds zijn, geef je ruimte aan het Kwaad om ermee te spelen in je geest.”
- Luisa Kop

Geduld

Waarom zoeken wij vandaag de dag steeds uitersten op? Ik hoor meer mensen zeggen dat ze volledig gestopt zijn met vlees eten dan dat ze mínder vlees gaan eten. Meer mensen zeggen dat ze permanent breken met bepaalde vrienden in hun leven, dan dat ze met die vriend gaan praten. Veel meer mensen die elkaar in de trein vertellen hoeveel ze afgelopen weekend gezopen hebben dan die elkaar vertellen dat ze een gezellige avond hebben gehad.

Het lijkt net alsof de middenweg verdwenen is, geen optie meer is. Waarom? Omdat we helemaal geen tijd hebben voor de middenweg. We moeten effecten zien, en snel ook. Gevolg is dat voornemens obsessies worden, alles een verslaving wordt en we geen geduld meer hebben met het leven en met onszelf – en dus met elkaar.

De harmonie vinden

Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel: als je doorslaat in deugden, die op zich iets goeds zijn, geef je ruimte aan het Kwaad om ermee te spelen in je geest. Een wijntje is geen probleem, twee zelfs ook niet. Weinig dierlijke producten eten is goed. Beginnen met sporten is gezond.

Maar gematigdheid geldt niet alleen voor de dingen die in te grote hoeveelheid slecht voor ons zijn. In alles de harmonie vinden is een zeer goede zaak. Met geduld voor de groei van de deugd, voor zichzelf, en met de verstilling en rust van iemand die eeuwig leeft. De wereld raast toch wel verder.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.