<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Christen en mens zijn: “Christus als mens is zo’n belangrijke dimensie van ons geloof”

Luuk van den Einden 5 juli 2020
image
Schrijver Paul Graas: "Ik wil jongeren laten zien dat het mogelijk is om middenin de maatschappij te staan en trouw te zijn aan het geloof." (Foto: Paul Graas)

Het is niet altijd makkelijk om jong en katholiek te zijn in een seculier land als Nederland. In zijn boek Voor de christen die mens wil worden betoogt Paul Graas dat menselijkheid het belangrijkste middel is om je geloof uit te dragen: “Het katholicisme is het meest menselijke geloof.”

Volgens Paul Graas (1989) is het best wel wat om jong en katholiek te zijn in een seculiere samenleving. Je kunt je soms een vreemdeling voelen omdat je met een heel andere belevingswereld en moraal leeft dan de mensen om je heen. “Dat kan ertoe leiden dat je je opsluit in je parochie, of dat je juist helemaal meegaat in die seculiere wereld en je geloof verwatert”, zegt hij.

Menselijk geloof

Voor de christen die mens wil worden behandelt de vraag of het mogelijk is om met beide benen in de maatschappij te staan en tegelijkertijd je katholieke geloof en identiteit te bewaren. “Ik heb het boek geschreven om jongeren te laten zien dat het wel degelijk mogelijk is om middenin de maatschappij te staan én trouw te zijn aan het geloof”, vertelt Graas, die in het dagelijks leven werkzaam is bij studentenstichting Instudo en directeur is van het Utrechtse studentenhuis Lepelenburg.

“De dialoog ga je vooral aan door mensen te laten zien dat je een vriendelijk, behulpzaam mens bent. Laat eerst je menselijkheid zien, daarna kan je praten over je geloof.”
- Paul Graas

Een belangrijk element in het boek is hoe je als katholiek met de seculiere wereld omgaat. “Als we aan Jezus denken, denken we vaak aan hem als de zoon van God”, zegt Graas. “Maar Christus is ook mens: hij kon kwetsbaar zijn, lachen en huilen, dat zijn allemaal dingen waarin het goddelijke en het menselijke bij elkaar komen.”

“In het boekje probeer ik te laten zien dat het katholieke geloof het meest menselijke geloof is dat er bestaat. Dat is een goede brug voor jezelf om je eigen geloof te begrijpen, maar ook om het gesprek erover aan te gaan met anderen.”

Dialoog

De titel van het boek luidt: Voor de christen die mens wil worden. Volgens Graas heeft die titel alles te maken met de menselijkheid van Jezus, die christenen kan inspireren in hun dialoog met de seculiere maatschappij. “Christus die mens is, is zo’n belangrijke dimensie van ons geloof”, zegt hij. “We kunnen dan ook laten zien dat we door ons geloof met twee voeten op de grond staan. Christenen zijn niet anders, maar hebben wel iets anders in hun leven. Er zit geen strijd tussen mens zijn en christen zijn.”

Bewogen door iets moois

Volgens Graas kunnen jonge katholieken hun mens-zijn het beste naar buiten brengen door karakter te tonen. “Je hoeft niet perfect te zijn”, zegt hij. “Je moet willen dat mensen je zien en denken: dit is ook een onvolmaakt persoon zoals ik, maar ik zie dat hij geen middelmatig leven leidt, hij wordt bewogen door iets moois. De dialoog ga je vooral aan door mensen te laten zien dat je een vriendelijk, behulpzaam mens bent. Laat eerst je menselijkheid zien, daarna kan je praten over je geloof.”

“Bij het geloof is het belangrijk om stil te staan en na te denken. Een boek dient zich daar heel goed voor, want daar moet je de tijd voor nemen.”
- Paul Graas

Prikkelen

Voor de christen die mens wil worden is Graas’ eerste boek. Als directeur van het studentenhuis Lepelenburg organiseert hij activiteiten en lezingen voor katholieke, protestantse en niet-gelovige studenten. Via die lezingen is het boek ontstaan, legt hij uit: “Daar zaten ideeën tussen die ik uitgebreider op papier wil zetten. Ik had een groepje jongeren om me heen die meelazen en feedback gaven.”

Graas richt zich met zijn boek zowel op katholieke jongeren als op protestantse en niet-gelovige jongeren. “Ik schrijf voor katholieken om hun geloof beter te begrijpen en voor niet-katholieke jongeren om uit te leggen waarom het katholicisme zegt wat het zegt”, vertelt hij. “Ik heb natuurlijk niet de pretentie dat ik hiermee allerlei mensen ga overtuigen, maar ik wil wel prikkelen.”

Niet passé

Graas heeft het idee dat katholieke boeken voor jongeren gericht op de culturele situatie in Nederland schaars zijn. Daarnaast heeft hij zijn verhaal bewust in boekvorm gegoten zodat het rustig gelezen kan worden. “Bij het geloof is het belangrijk om stil te staan en na te denken”, zegt hij. “Een boek dient zich daar heel goed voor, want daar moet je de tijd voor nemen. Een boek is niet passé, ook niet in deze snelle digitale tijd.”

Op dit moment is Graas het boek in het Spaans aan het vertalen omdat een Spaanstalige uitgeverij interesse heeft getoond. Verder heeft hij nog geen plannen voor een volgend boek, al staat hij er voor open: “Tot nu toe zie ik dat de mensen die het boek gelezen hebben het inspirerend vinden. Als het jongeren echt helpt, ben ik mogelijk gemotiveerd om nog eens iets te schrijven.”

Voor de christen die mens wil worden is verkrijgbaar als paperback en e-book op de websites van uitgeverij De Boog en uitgeverij Betsaida.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.