fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

“Christen zijn buiten je kring is getuigenis geven”

Jessica Cheri 15 mei 2019
image
Foto: Limarley Kingsale

Limarley Kingsale’s grootste passie is het staan voor de klas: “Als docent ben ik bezig met de binnenkant van mensen. Ik maak leerlingen bewust van hun levensbeschouwelijke positie.”

Kingsale is inmiddels drie jaar docent Levensbeschouwing op het Stanislascollege in Pijnacker. Daarvoor had hij al ervaring met groepen jonge mensen: hij gaf lezingen aan jongeren over christen zijn buiten je eigen kring. “Christen zijn buiten je eigen kring is getuigenis geven. Verdiepen in je eigen geloof en gewoon je eigen katholieke ‘ding’ blijven doen. Dit houd je sterk in je eigen geloof.”

Ignatiaanse pedagogiek

Als docent krijgt Kingsale ook te maken met ongelovige leerlingen. Toch vindt hij het belangrijk dat zijn leerlingen leren te onderscheiden waar het in het leven op aankomt en dat zij authentiek mogen zijn. Hierbij werkt hij vanuit de ‘Ignatiaanse pedagogiek’, een pedagogische visie die gebaseerd op de spiritualiteit van de heilige Ignatius. “De bedoeling is dat de leerlingen o.a. door middel onderscheiding ontdekken waar hun diepste verlangen ligt (Joh. 1:38). Belangrijk daarbij is dat ze afgaan op wat ze diep van binnen voelen, en of ze diep van binnen op de lange duur gelukkig worden van dat gevoel. Dat ze ongelovig zijn, betekent niet dat God niet met hen bezig is. Iemand die niet gelovig is, heeft geen idee wat er bedoeld wordt met geestelijke onderscheiding of heiligheid, maar praat vaak wel over ‘jezelf vinden’ en ‘gelukkig zijn’. Dit vergelijk ik met elkaar.”

Authentiek zijn

Kingsale stopt passie en tijd in zijn beroep, zo merkt hij dat veel jongeren aansluiting zoeken bij een vriend of vriendin, als ze ‘een Christen zijn buiten eigen kring’ zijn, “niemand wil buiten de boot vallen”, verwoordt hij. Maar volgens hem verwatert geloof toch niet zomaar, ook al ben je de enige Christen in je kring: “Omdat jongeren later op zoek gaan naar hun eigen identiteit, het authentiek willen zijn. Wie ben ik en wat wil ik? Ik geef hen ook de ruimte om zichzelf te ontdekken”, vertelt hij.

Durven geloven

Het kan natuurlijk ook andersom, ongelovig zijn in een christelijke kring. “Het gaat over authentiek zijn en durven geloven”, vertelt Kingsale. “Ik denk dat katholieken zich ook prima in een niet-gelovige groep kunnen leven. Ik vind de katholieken in Nederland soms best onzeker en misschien te bescheiden, vooral omdat er weinig plaats ervaren wordt om over je eigen geloof te spreken. In de media wordt veel gezegd over katholieken, vaak negatief. Terwijl andere gelovigen zich juist gesterkt weten door die negatieve berichtgeving heen.”

“Waarom wij dan ook niet?” vervolgt hij. “In de Nederlandse media krijg je zelden iets positiefs te horen over katholieken. Vaak is de kerk “een machtig bolwerk van vroeger die mensen onderdrukte”. Het is tijd dat katholieken weer trots zijn op hun geloof en dat durven uitdragen.
Vasthouden aan eigen levensovertuiging is volgens Kingsale de sleutel om authentiek te zijn als christen buiten eigen kring. “Mensen die milieubewust, veganistisch of vegetarisch leven, leven ook met een bepaalde overtuiging, zij blijven daaraan vasthouden. Wij als katholieken mogen en kunnen dat ook.”