fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Compassieprijs roept scholieren op te ‘dromen over de toekomst’

Luuk van den Einden 2 december 2022
image
De Compassieprijs van de Beweging van Barmhartigheid richt zich ieder jaar op een andere doelgroep. Dit jaar zijn dat scholieren. Foto: Pexels

De Beweging van Barmhartigheid daagt scholieren uit om na te denken over een betere wereld in het kader van de jaarlijkse Compassieprijs. “De dromen van jongeren zijn het in veel gevallen waard om de ruimte te geven.”

De Compassieprijs, die sinds 2011 ieder jaar wordt uitgereikt (met een onderbreking van drie jaar door de coronacrisis), richt zich ieder jaar op een ander thema en een andere doelgroep. Dit jaar wil de Beweging van Barmhartigheid scholieren tussen de twaalf en achttien jaar uitdagen om na te denken over het thema ‘werken aan een betere wereld’.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Scholieren hebben hun hele toekomst nog voor zich”, legt Gerthe Lamers, lid van de Beweging van Barmhartigheid, de keuze voor de doelgroep uit. “Ze groeien op in een ingewikkelde tijd: het kan inspireren om dan ergens een plan voor te maken.”

Navolgenswaardig

De Beweging van Barmhartigheid vraagt deelnemers om een plan te beschrijven waarmee de wereld een stukje mooier en compassievoller wordt. Dat kan in een geschreven werkstuk, maar ook bijvoorbeeld in de vorm van een video, podcast of verhaal. Zowel ideeën als bestaande projecten mogen worden ingezonden.

Dat het belangrijk is om na te denken over een betere wereld, mag duidelijk zijn, want scholieren worden volwassen in een complexe wereld. De klimaatcrisis, identiteit, racisme, het functioneren van de democratie en de opvang van vluchtelingen: de problemen zijn groot.

Gelukkig hoeven de deelnemers geen oplossing voor een wereldprobleem uit hun mouw te schudden, aldus Lamers. “Het hoeft niet groots of ver weg”, zegt ze. “Denk bijvoorbeeld aan een bijdrage aan de eigen school, zoals een project tegen pesten, want problemen beginnen vaak klein.” Het belangrijkste is dat de inzending anderen kan inspireren: “Het moet navolgenswaardig zijn.”

‘Podium bieden’

“We willen jongeren het gevoel geven dat ze mogen dromen over de toekomst, want hun dromen zijn het in veel gevallen waard om de ruimte te geven”, zegt Lamers. “Daar willen we een podium voor bieden.”

https://www.kn.nl/donaties/

Deelnemers kunnen hun bijdrage tot 1 maart inzenden. Op 14 april vindt de prijsuitreiking plaats in Amsterdam. Aan de winnaar wordt de hoofdprijs van duizend euro uitgereikt. Dit bedrag kan gebruikt worden om het project te realiseren of verder te doen vorderen. Verder bestaat de Compassieprijs uit een oorkonde en een ‘compassielamp’.

Zie de website van de Beweging van Barmhartigheid voor meer informatie over deelname.