Jongeren die willen bijdragen aan een betere wereld maken in 2023 opnieuw kans om de Jongerenprijs te winnen. Ook katholieke initiatieven mogen meedoen aan deze wedstrijd van de Protestantse Kerk in Nederland.
Of je nu gratis bijles geeft, jonge vluchtelingen helpt of iets anders doet om van de wereld een betere plek te maken: de Jongerenprijs richt zich op een scala aan initiatieven. Het Fonds Kerk en Wereld, onderdeel van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), reikt de prijs iedere twee jaar uit om jongeren en jongerenorganisaties aan te sporen tot actie.
“We willen bereiken dat jonge mensen en organisaties uitgedaagd worden om de wereld beter te maken”, vertelt Marian Timmermans, projectleider van de Jongerenprijs. “Dat kunnen jongeren het beste doen door hun eigen talent in te zetten.”
Zowel grote als kleine initiatieven mogen aangemeld worden, zolang ze aansluiting hebben met minstens één van de drie thema’s van de Jongerenprijs. De thema’s zijn Verbinden, Het christelijk geloof actualiseren en Ontmoetingen tussen levensbeschouwingen creëren. “Als je een van die drie hebt is het goed”, aldus Timmermans.
Hoewel de wedstrijd een protestants initiatief is, zijn niet alleen protestantse inzendingen welkom. Ook katholieke projecten met een oecumenische inslag mogen volgens Timmermans meedoen.
De tien best beoordeelde initiatieven krijgen elk een prijs van duizend euro; de indieners van het project dat de hoofdprijs wint, ontvangen tienduizend euro om hun plannen mee uit te voeren. Volgens Timmermans levert deelnemen sowieso iets op, zelfs als je niet wint: “Alle plannen worden op de website gepresenteerd, waardoor je initiatief meer bekendheid krijgt.”
Daarnaast zijn alle deelnemers uitgenodigd voor het Wereldverbeteraarsdiner op 19 april. Behalve dat op die avond de winnaars bekend worden gemaakt, krijgt iedere deelnemer feedback op zijn plan. “Er is veel mogelijkheid tot uitwisseling, om met elkaar in gesprek te gaan”, zegt Timmermans. “Wij geloven dat er iets waardevols gebeurt op die dag.”
Meedoen kan tot en met 31 januari. Zie hier voor meer informatie.