<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

De kracht van muziek

Luuk van den Einden 15 april 2020
image
"God is mijn drijfveer om MariposaMusic te durven maken." (Foto: Maartje Ramselaar)

Muziek kan kinderen in een moeilijke situatie helpen, ontdekte Maartje Ramselaar (25) tijdens haar studie. Daarom richt ze nu MariposaMusic op: “Muziek ontwikkelt veel vaardigheden bij jongeren.”

MariposaMusic combineert psychosociale hulpverlening met muziek. “Muziek kan helpen om beter te begrijpen wat jouw toestand is”, legt Ramselaar uit. “Muziek zegt veel over identiteit: alleen al door te praten over je lievelingsmuziek krijg je al een idee van wie je bent en hoe het met je gaat.”

Straatcultuur

Tijdens haar opleiding tot jeugdhulpverlener en haar stages leerde Ramselaar het effect van muziek op jongeren in een moeilijke situatie kennen. Lange tijd werkte ze bij een jeugdhonk waar vooral jongeren en kinderen met een moeilijke thuissituatie, een criminele achtergrond of een familie met financiële problemen kwamen. “Daar prikkelden we die kinderen omdat ze veel op straat rondhingen; hun ouders waren om wat voor redenen dan ook niet in staat om toezicht te houden.”

“Kinderen zijn afhankelijk van hun omgeving: als ze op straat leven kunnen ze met mensen in aanraking komen die heel streetwise zijn”, zegt Ramselaar. “De straatcultuur is heel negatief; op die manier maken kinderen kennis met agressie en criminaliteit. Via het jeugdhonk lieten we ze kennis maken met de normen en waarden van de maatschappij; maar het allerbelangrijkste was dat zij konden voelen dat ze als persoon ertoe doen en dat ze een identiteit hebben.”

Identiteit

Muziek bleek daarbij de gevoelige snaar te raken. “Ik deed een project songwriting met een divers groepje: de jongste was acht, een meisje dat altijd met haar broertje over straat liep zonder een ouder in zicht, maar ik had bijvoorbeeld ook een negentienjarige ex-drugdealer die op de vlucht was voor zijn voormalige collega’s. Met hen ging ik praten over schrijven over het onderwerp identiteit.”

“We maakten ook veel muziek en zongen: vooral rap vonden ze cool”, vervolgt Ramselaar. “Een volgende sessie gingen we echt schrijven: door het schrijven leerden ze wat dingen als identiteit betekenen, maar ook leerden ze kleur te geven aan hun gevoelens en gedachten. Ik merkte dat muziek veel vaardigheden ontwikkelt bij jongeren.”

Het systeem werkt niet

Het idee om hulpverlening met muziek te combineren kwam toen Ramselaar stage liep bij een totaal andere tak van de jeugdzorg: de jeugdreclassering. “Ik werkte met precies dezelfde doelgroep – soms kwam ik zelfs dezelfde kinderen tegen – maar bij de jeugdreclassering merkte ik enorme afstand. Het frustreerde me dat ik zo’n utopisch idee van jeugdwerk had: ik kom in een systeem en ik ga ze helpen, maar uiteindelijk was ik veertig procent van de tijd dossiers over hun leven aan het schrijven.”

Het zaadje voor MariposaMusic is geplant. “We hebben een systeem waar veel geld in en onderzoek achter zit, maar het werkt niet”, zegt Ramselaar. “Al heel mijn leven maak ik muziek; voor mij is dat altijd mijn anker geweest. Als muziek altijd al mijn redding is geweest, wat doet dat dan met jongeren?”

Na een brainstormsessie ging Ramselaar haar muziekidee met straathoekwerkers uitwerken. “Uiteindelijk voelde ik een roeping om daar zelf iets mee te gaan doen: toen kwam MariposaMusic.” Met MariposaMusic wil Ramselaar jongeren door middel van muziek helpen om te groeien en zich te ontwikkelen.

Bron van inspiratie

Het geloof is voor Ramselaar een grote bron van inspiratie en een steun in de rug: “Ik vond het heel eng om te beginnen met MariposaMusic. Ik dacht: ik ben 25 en heb allemaal leuke ideeën, maar ik kom net kijken, ik ben geen ondernemer, hoe ga ik dit nou doen? Maar door het gebed, door het heel stil te maken in mezelf – alle ratio even loslaten en luisteren naar Gods stem – merk ik dat er inzichten komen. God is mijn drijfveer om MariposaMusic te durven maken.”

“Ik schrijf veel liedjes, dat is mijn manier van betekenis geven aan wat ik beleef of voel”, vervolgt Ramselaar. “Bijna alle liedjes gaan over God, wat ik Hem wil vragen of van Hem nodig heb, of waarvoor ik Hem wil bedanken. Als ik liedjes schrijf, schrijf ik toch altijd automatisch naar het goddelijke. Door de liedjes die ik schrijf, kan ik beter begrijpen voor mezelf wie God is, omdat ik expressie kan geven aan wat ik beleef.”

Zachtheid

“In deze tijd, waarin veel gedigitaliseerd en geautomatiseerd is, waarin we gepusht worden om zo hoog mogelijk te gaan en zo veel mogelijk te verdienen, is het belangrijk dat we ondanks al die stemmen ook leren naar ons hart te luisteren”, vertelt Ramselaar.

“Ik geloof dat als we onszelf echt stil maken, we veel meer zachtheid in de wereld kunnen brengen. Mijn doel is om die zachtheid over te brengen door middel van muziek. Muziek kan je op een onverklaarbare manier raken. Ik wil steeds meer mensen daar bewust van maken en het laten ervaren.”

Kijk ook eens op de website van Maartje Ramselaar.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.