fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

De rijkdom van eenvoud ervaren op Black FRIarDAY

Luuk van den Einden 6 november 2020
image
Vanwege de zwarte mantel over hun witte habijt worden dominicanen ook wel 'black friars' genoemd. (Foto: CNA - Daniel Ibanez)

Black Friday staat in het teken van kopen en hebzucht. Een tegengeluid is die dag te horen bij de ‘black friars’ oftewel de dominicanen in Zwolle: daar wordt Black FRIarDAY, het feest van de eenvoud, gehouden.

Zoek je op Youtube naar Black Friday, dan zie je mensenmassa’s door winkelcentra draven, schappen die binnen minuten leeg zijn en verkoopmedewerkers die onder de voet gelopen worden op de elektronica-afdeling.

In de Verenigde Staten geldt Black Friday namelijk als het startschot voor de kerstaankopen: winkelketens geven torenhoge kortingen om klanten te lokken. Amerikaanse toestanden met vechtpartijen in winkels komen in Nederland niet voor, maar ook hier stunten winkeliers steeds vaker met hun prijzen op de vierde vrijdag van november.

Black friars

Lijnrecht tegenover Black Friday staan de dominicanen, die ook wel black friars genoemd worden vanwege de zwarte mantel over hun habijt. Die connectie maakte theoloog Elsa Eikema onlangs: “Die dingen contrasteren sterk met elkaar: Black Friday is een dag van hebzucht, de black friars leggen juist een gelofte van armoede af.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Contemplatieve reis

Rondom dat thema organiseert Eikema op 27 november Black FRIarDAY in het Dominicanenklooster te Zwolle. “Black FRIarDAY is een soort contemplatieve reis”, legt Eikema uit. In de kloosterkerk richt ze verschillende stations in waar bezoekers dingen kunnen horen, zien en proeven die met eenvoud te maken hebben.

“Er spelen bijvoorbeeld opnames van dominicanen die uitleggen dat zij zelf ook zoekende zijn als het om eenvoud gaat”, vertelt Eikema. “Er branden kaarsen voor alles wat zucht onder onze hebzucht, om te laten zien wat ons consumptiepatroon betekent voor anderen. Hopelijk helpt dit de bezoeker op weg naar een eenvoudiger leven.”

“Een eenvoudig leven heeft een op zichzelf staande rijkdom: je hebt oog voor wat je hebt, je bent niet steeds op jacht naar meer.”
- Elsa Eikema

Klimaatimpact

Een eenvoudiger leven is volgens Eikema niet alleen waardevol voor onszelf, maar ook belangrijk voor onze leefwereld: “Onze huidige leefstijl put de aarde uit en heeft een grote impact op het klimaat.”

“Een eenvoudig leven heeft een op zichzelf staande rijkdom: je hebt oog voor wat je hebt, je bent niet steeds op jacht naar meer”, vervolgt ze. “In het geloof komt dat ook terug: ons wordt een ander leven gegund dan een leven waarin we alsmaar meer willen.”

Gelofte van eenvoud

Op Black FRIarDAY is het mogelijk om een gelofte van eenvoud af te leggen, zoals dominicanen doen bij hun kloosterintrede. Met het uitspreken van de gelofte geef je aan dat je na wilt denken over manieren waarop je eenvoudiger kan leven. “De gelofte is een intentieverklaring: ik wil me graag bezig houden met eenvoudiger leven”, legt Eikema uit.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het klooster organiseert acht ontmoetingen om deelnemers daarbij te helpen. “De zoektocht naar een eenvoudiger leven kan eenzaam zijn”, zegt Eikema. “Het programma geeft de mogelijkheid om daar samen mee bezig te zijn.”

De bijeenkomsten draaien om de praktische invulling van een eenvoudig leven, zoals meer fietsen en minder autorijden of de vraag waar je het beste kunt kopen: bij een multinational of lokaal. “Er zit ook een spiritueel aspect aan; de dominicanen kunnen mensen daarin voeden”, legt Eikema uit. “Als je samen werkt aan een eenvoudig leven, is het mooier en voel je je niet eenzaam.”

Black FRIarDAY vindt op 27 november plaats in het Dominicanenklooster in Zwolle. Toegang is gratis, kijk hier voor meer details.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21