<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Digitaal in de voetsporen van Franciscus van Assisi met De Stadskapel

Luuk van den Einden 23 januari 2023
image
Binnen De Stadskapel komen deelnemers digitaal samen om het Evangelie te leven, met Franciscus van Assisi als voorbeeld. Foto: Frank Jansons

Bij De Stadskapel komen mensen digitaal samen om leerling van Jezus te zijn. In de geest van Franciscus van Assisi willen deelnemers volgens het Evangelie leven: “Ik heb geleerd daar woorden, handen en voeten aan te geven.”

Hoewel de naam een fysieke ontmoetingsplek doet vermoeden, komen de leden van De Stadskapel (vrijwel) uitsluitend digitaal bijeen. Iedere week klappen mensen verspreid over heel Nederland hun laptop open om samen te bidden, over het Evangelie na te denken en daarover met elkaar te spreken. “We zijn een kerk zonder muren”, vertelt oprichter Frank Jansons. “De digitale tijd biedt voor het eerst echt de mogelijkheid om te kerken zonder gebouwen of financiën.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Jansons richtte De Stadskapel in 2021 op, nadat hij geïnspireerd raakte door Michael White, een Amerikaanse priester op wiens gelivestreamde Missen Jansons en zijn vrouw in coronatijd afstemden. “Ik was zo onder de indruk van hoe hij het Evangelie uitlegt en herkende daar zo duidelijk de franciscaanse spiritualiteit in, dat ik het verder wilde uitdragen zodat meer mensen er iets aan hebben.”

Leerlingen zoals Franciscus

Franciscus van Assisi, de grondlegger van de kloosterorde der franciscanen, speelt dan ook een grote rol binnen De Stadskapel. “We willen leerlingen van Jezus zijn zoals Franciscus van Assisi dat was”, legt Jansons uit. “Zijn manier van kijken naar Jezus, het Evangelie en de mens is onze inspiratiebron. Zo willen we het Evangelie leven zoals Franciscus dat deed, maar dan nu.”

Jansons besloot De Stadskapel digitaal uit te rollen na negatieve ervaringen in zijn eigen parochie. “In de tijd van Franciscus draaide het in de Kerk om geld en macht, wat ik in mijn eigen parochie terugzag, bijvoorbeeld in gedoe rond kerksluitingen en vrijwilligersbaantjes”, zegt hij. “Mijn vrouw en ik hebben ons best gedaan om daar een liefdevolle gemeenschap te creëren waarin Jezus een plek mag hebben. Dat werd echter niet gewaardeerd.”

“Mensen vinden bij ons voeding om in hun parochie niet af te haken.”
- Frank Jansons

Jansons en zijn vrouw besloten naar Franciscus te kijken voor raad, want ook de dertiende-eeuwse heilige werd door de staat van de Kerk teleurgesteld. “Hij ging niet tegen de Kerk aan schoppen, maar besloot te leven naar wat hij in de Kerk miste. Zo zijn wij ook begonnen: zo goed mogelijk het Evangelie te leven zoals Franciscus deed: buiten de parochie, maar binnen de Kerk.”

Het is volgens hem niet de bedoeling dat dat ten koste van parochies gaat. “We houden niemand weg uit hun parochie of uit de Mis”, zegt hij. “Sterker nog, mensen vinden bij ons voeding om in hun parochie niet af te haken.” Later dit jaar wil De Stadskapel dan ook starten met een pilot die parochies ondersteunt in het maken van leerlingen.

Broederschap

De Stadskapel telt inmiddels ruim vierhonderd leden. Sommigen zijn innig betrokken, anderen wat losser. Een wekelijkse bijeenkomst duurt een uurtje en combineert een vertaalde overweging van Michael White met themagesprekken en gebed. Elke vier tot zes weken richten de deelnemers zich op een aspect van het leven waarin ze kunnen groeien in persoonlijkheid en geloof. Hoewel deelname niet leeftijdsgebonden is, spreken de thema’s volgens Jansons vooral studenten en werkenden aan.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Iedere bijeenkomst wordt afgesloten met gezamenlijk gebed. “Dat is het stuk waar de gemeenschap groeit”, vindt Jansons. “Broederschap was voor Franciscus heel belangrijk. Ik zie dat in onze Stadskapel ontstaan: mensen delen dingen met elkaar en bidden voor elkaar. Dat is aanstekelijk, waardoor steeds meer mensen zich bij ons aansluiten om op deze manier Jezus te volgen.”

Niet laagdrempelig, wel gastvrij

“Het fijne is dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt”, vertelt organisatielid Marieke Collignon. “Je kunt vanuit je eigen huiskamer aansluiten om te kijken of het bij je past. Dat maakt de drempel om te komen kijken lager: je kunt aansluiten of je nu goed bekend bent met de Kerk of niet. We willen alles toegankelijk houden.”

Dat gaat niet ten koste van de inhoud, legt Jansons uit. “We noemen het daarom niet laagdrempelig, maar gastvrij. Jezus volgen is in zekere zin tenslotte niet laagdrempelig: dat vraagt erom dat je het aandurft om je leven te veranderen.”

“Met de franciscanen hebben we goed contact. We overleggen en zij sturen waar nodig bij. In die zin zijn we deel van de franciscaanse familie.”
- Frank Jansons

Collignon kan zelf getuigen over wat De Stadskapel aantrekkelijk maakt: ze raakte oorspronkelijk als deelnemer betrokken. Toen ze gevraagd werd om eens mee te doen, aarzelde ze aanvankelijk, maar haar twijfel verdween al gauw als sneeuw voor de zon. “De eerste keer werd ik meteen geraakt door het contact met medegelovigen en mensen die soms net zo zoekende zijn als ik naar hun plaats in de Kerk.”

Sindsdien is ze gebleven. “Ik wilde het Evangelie niet alleen leven, maar ook uitdragen. Binnen de Stadskapel heb ik geleerd daar woorden en handen en voeten aan te geven. Dan zie je dat er iets gaat groeien.”

Kerkelijke erkenning

Momenteel proberen Jansons en Collignon kerkelijke erkenning te verkrijgen voor De Stadskapel. “Ondanks mijn negatieve ervaring met mijn parochie is mijn liefde voor de Kerk niet verdwenen”, vertelt Jansons, die daaraan toevoegt dat Franciscus de Kerk ook altijd trouw bleef. “Daarom heb ik bisschop Van den Hende uitgelegd wat we doen en om goedkeuring daarvoor gevraagd.”

https://www.kn.nl/donaties/

Aangezien de Kerk in eeuwen denkt, laat die beslissing nog even op zich wachten; daarom is De Stadskapel alvast begonnen in overleg met de lokale bisschop en de minister-provinciaal van de franciscanen in Nederland. “Met de franciscanen hebben we goed contact”, zegt Jansons. “We overleggen en zij sturen waar nodig bij. In die zin zijn we deel van de franciscaanse familie.”

Zie voor meer informatie de site van De Stadskapel.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.