fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Een aanmoediging om te bidden

Sophie Clemens 20 juli 2019
image
Foto: Shutterstock.com

De vakantieperiode is aangebroken. Het is tijd voor het maken van leuke plannen, tijd voor familie en vrienden, maar wellicht wel het belangrijkst: tijd voor rust.

Te druk om te bidden

Vanaf januari tot juli heb ik voor mijn studie een scriptie geschreven. Vooral de laatste weken voor de vakantie waren hierdoor druk. Zij waren zelfs zo druk, dat ik soms geen tijd maakte om te bidden. Van meerdere jongeren hoorde ik dat zij hier de afgelopen weken ook moeite mee hadden. Daarom vraag ik mijzelf af: hoe kunnen wij, misschien wel met name in drukke periodes in ons leven, meer tijd besteden aan gebed?

Wat begon met het overslaan van een bepaald gebedsmoment op de dag, sloeg over in het geheel overslaan van bidden op bepaalde drukke dagen. Ik merkte dat de druk die op mij lag vanuit mijn studie, zwaarder aanvoelde. Ook merkte ik dat ik minder aan God dacht door de dag heen. Juist in de laatste week voor de inleverdatum van mijn scriptie, heb ik daarom geprobeerd om toch die rustmomenten te pakken en te bidden.

“De opbouw van de relatie met God heeft tijd nodig”

Meteen merkte ik dat de stress die ik ervoer, minder werd. Ook al was het een drukke week, ik begon weer meer te denken aan God door de dag heen. De opbouw van de relatie met God heeft tijd nodig, net zoals iedere andere relatie met bijvoorbeeld vrienden en familie. God heeft mij de afgelopen weken hieraan herinnerd en mij laten zien dat het juist in drukke dagen belangrijk is om te blijven bidden.

Net als kloosterlingen

Hoe kunnen wij er dan voor zorgen dat wij blijven bidden in drukke dagen? Ik denk aan een tijdje terug, toen ik met een aantal andere jongeren uit mijn parochie op retraite was in een abdij. Een broeder vertelde dat het goed is voor ons jongeren om, net zoals kloosterlingen, een vast schema te hebben om te bidden.

Het is handig om vaste gebedstijden in de dag neer te leggen in je agenda, zodat je kan proberen om een routine ervan te maken. Net zoals het inplannen van werkzaamheden voor de studie. Juist deze vakantieperiode is een mooie tijd om aan deze routine te werken.

Echte rust

Een andere tip is om iedere ochtend, voordat je aan de slag gaat met de bezigheden van die dag, door middel van gebed al die bezigheden op te dragen aan God. Op deze manier worden al jouw werkzaamheden van die dag een gebed. Zelf merk ik dat wanneer ik dit doe, ik door de dag heen meer denk aan God en mijn werkzaamheden meer met Hem probeer te verrichten.

Tot slot: geniet van de komende vakantie en laat Hem erin meedelen. Neem deze weken de tijd om te werken aan jouw relatie met God. Blijf ook na de vakantie, vooral in drukke periodes, denken aan het belang van het gebed. Immers… God geeft je echte rust.