fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

‘Een buitengewone kans’: volgende Europese Taizé-jongerenontmoeting vindt plaats in Ljubljana

Luuk van den Einden 3 januari 2023
image
Deelnemers van de Europese jongerenontmoeting in Rostock lunchen samen. De volgende editie wordt door Taizé georganiseerd in de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Foto: Taizé

De Sloveense hoofdstad Ljubljana wordt de gaststad van de Europese Taizé-jongerenontmoeting in de laatste week van 2023. Dat werd vorige week bekendgemaakt op de ontmoeting in het Duitse Rostock.

Het zal voor het eerst zijn dat de jongerenontmoeting, waarmee de oecumenische Taizégemeenschap traditiegetrouw het jaar afsluit, in Slovenië plaatsvindt. Broeder Alois, het hoofd van de uit Frankrijk afkomstige gemeenschap, maakte de keuze voor Ljubljana afgelopen vrijdag bekend tijdens de Europese jongerenontmoeting in de Duitse stad Rostock.

Kruispunt

“Slovenië ligt op het kruispunt tussen oost en west en tussen noord en zuid in Europa”, verklaarde broeder Alois de keuze. Volgens het hoofd van de oecumenische gemeenschap combineert het land openheid met traditie – “waaronder een grootse traditie van gastvrijheid”. Leden van Taizé bezoeken het land sinds de jaren zestig.

image
Tijdens de bijeenkomst in Rostock waren ook Oekraïense jongeren aanwezig. Er werd speciaal gebeden voor vrede in het land. Foto: Taizé

‘Pelgrimage van vertrouwen’

Stanislav Zore, de aartsbisschop van Ljubljana, noemt de aankomende jongerenontmoeting “een buitengewone kans” voor Sloveense christenen om “de pelgrimage van het vertrouwen” mee te maken, aldus persbureau KNA.

De Europese jongerenontmoeting, die van 28 december 2023 tot 1 januari 2024 gehouden zal worden, biedt volgens aartsbisschop Zore niet alleen mogelijkheden aan individuele christenen en parochies om de deuren te openen voor jongeren, maar biedt ook de kans om mensen die ver van de Kerk af staan uit te nodigen. “In deze tijd van groeiende tweedracht en polarisatie moeten we obstakels overwinnen om elkaar te ontmoeten”, zegt hij.

https://www.kn.nl/donaties/

Op Nieuwjaarsdag werd de afgelopen editie afgesloten. Ruim vijfduizend jonge mensen waren daarvoor naar de stad Rostock in het noorden van Duitsland gekomen. Gebed, zang en workshops stonden daar op het programma. Er was ook een grote Oekraïense afvaardiging; er werd speciaal gebeden dat de oorlog in dat land snel ten einde mag komen.