<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Een jaar lockdown (5): ‘Kerkelijk jongerenwerk moet lokaal gebeuren. Ga aan de slag’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 15 maart 2021
image
Jongerenwerk is maatwerk en moet lokaal gebeuren, vinden hulpbisschop Rob Mutsaerts en Gerrie Conen van Jong Katholiek. Foto: Youth for Christ

Jongeren raken door de coronamaatregelen steeds meer gestrest, eenzaam en soms zelfs depressief. Lukt het de Kerk om er juist nu voor de generatie van de toekomst te zijn? We peilen de ervaringen in het land in een korte serie. In de slotaflevering: het landelijk en diocesaan jongerenwerk. “Jongerenwerk is maatwerk. Jongeren zoeken lokaal contact.”

Mgr. Rob Mutsaerts is bisschop-referent voor de jongeren. Als we hem vragen hoe hij vindt dat het met de jongeren gaat, zegt hij meteen dat hij iedere zaterdagochtend enthousiaste voetballers op het veld ziet. “Tachtig procent burn-out? Ik zie dat niet. Wel zie ik dat jongeren verveeld en lusteloos raken. En”, lacht hij, “ik heb nog nooit zoveel jongeren horen zeggen dat ze graag naar school gaan.”

Toch vindt hij het voor veel mensen een nare situatie. “Je wordt toch tureluurs als je de hele dag in een veel te klein huis moet leven?”

Bidden en de handen uit de mouwen

De hulpbisschop van Den Bosch vindt dat parochies zouden moeten “bidden en dan de handen uit de mouwen moeten steken. Het is niet zo dat niets meer kan. Je mag nog altijd met dertig mensen bij elkaar komen, rekening houdend met de coronamaatregelen”.

In zijn eigen St.-Jozefparochie is hij net na de zomer de ‘Pizzaclub St.-Jozef’ begonnen, die draait rond samen eten, gezelligheid en verdieping. “De tieners komen graag en er zijn geen angstige toestanden.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Als bisschop-referent kan hij naar eigen zeggen weinig doen. “Het moet allemaal lokaal gebeuren. Gewoon kleine groepen bij elkaar roepen en er vrienden bij halen.” Tot alle kerkgemeenschappen zegt hij: “Ga aan de slag waar het kan.”

Jongerenwerk is maatwerk

Gerrie Conen is beleidsmedewerker van Jong Katholiek. Jong Katholiek ondersteunt de bisschoppenconferentie bij het jongerenpastoraat en organiseert bisdom-overstijgende activiteiten als hier behoefte aan is.

“Jongerenwerk binnen een bisdom is maatwerk en moet lokaal gebeuren”, legt Conen uit. “Het is lastig om hier landelijk richting aan te geven. Jongeren zoeken eigenlijk altijd lokaal contact.”

Jongeren en jongerenwerkers

Toch lukte het Jong Katholiek tijdens de coronacrisis om landelijk in totaal tweehonderd jongeren te bereiken met webinars, die dertig tot zestig jongeren per sessie trokken. De webinars ‘Liefde & seksualiteit’, ‘Geloof & rede’ en ‘Thomas van Aquino’ waren de drie populairste.

Na de lezing worden de deelnemers van een webinar opgedeeld in kleinere groepen van maximaal vijftien deelnemers. “Zo kunnen we meer aandacht besteden aan individuele vragen en is er ruimte voor persoonlijk contact.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Daarnaast organiseert Jong Katholiek vier inspiratieavonden over mentorschap in het jongerenpastoraat. De laatste keer deden ruim zestig jongerenwerkers mee aan de korte cursus waarin wordt stilgestaan bij het geestelijk begeleiden van jongeren.

Pro-actiever jongeren opzoeken

Conen begrijpt het als er kritiek klinkt op het feit dat vooral binnenkerkelijke jongeren worden bereikt. Om nieuwe jongeren te bereiken, oriënteert hij zich op mogelijkheden om te onderzoeken wat er onder jongeren speelt.

“We willen in de toekomst de jongeren pro-actiever opzoeken. We moeten nog ontdekken hoe we hen kunnen opsporen in de scholen en de wijken. We willen graag weten welke behoeften zij hebben en welke waarden van de Kerk hierbij passen.”

Wisselende geluiden

Carolien Hoogenboom is medewerkster jongerenpastoraat bij het bisdom Haarlem-Amsterdam. Zij hoort wisselende geluiden van de jongerenmedewerkers in de verschillende parochies. “Wanneer de groepsbinding voor corona goed was, lukt het om met de jongeren contact te houden. Als dat niet het geval was, dan zie je vaak dat deze groepen nu, tijdens corona, uiteenvallen.”

Eenzaamheid tegengaan

Het bisdom is een buddy-traject in de Vastentijd gestart om eenzaamheid tegen te gaan. Jongeren worden in dertien tweetallen gekoppeld. Ze krijgen iedere week een opdracht voor de gezelligheid of voor geloofsverdieping.

Hoogenboom organiseert in deze periode drie keer een groepsbijeenkomst voor discussie. “Jongeren kunnen door dit traject nieuwe contacten leggen en krijgen meer binding met elkaar.”

Spontane initiatieven

Daarnaast ontstaan er in het bisdom spontaan initiatieven bij jongeren, vertelt Hoogenboom. Volgens haar gaat het vastenproject Exodus 90 als een lopend vuurtje door het bisdom.

“Dit vrij extreme internationale vastenproject van bidden, vasten, sporten en broederschap trekt veel jongeren aan. Ze doen het samen in een groep, maar ook in relatie met God. De onderlinge aandacht gaat hier veel verder dan ‘Hoe was je dag vandaag?’”

> Katholiek Nieuwsblad deed uitgebreid onderzoek naar de staat van de Kerk in Nederland na een jaar corona. Meer hierover lees je in onze speciale thema-editie! Nieuwsgierig naar wat wij nog meer te bieden hebben? Neem een (proef)abonnement.

Lees hier ook de eerdere afleveringen in deze serie!

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.