<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

‘Een wegkruis restaureren is niet moeilijk, maar de impact is enorm’

Catholic News Agency 3 januari 2022
image
De jongeren van SOS Calvaires restaureren iedere maand een stuk of tien wegkruisen. De organisatie is in heel Frankrijk actief. Foto: SOS Calvaires

Verspreid over Frankrijk restaureren de jonge leden van SOS Calvaires ruim tien vervallen wegkruisen per maand. Het afgelopen jaar maakte de organisatie dankzij media-aandacht een spectaculaire groei door.

SOS Calvaires werd in 1987 opgericht in het departement Maine-et-Loire in het westen van Frankrijk. Doel van de organisatie was het samenbrengen van mensen die zich wilden ontfermen over de talrijke wegkruisen, calvarievoorstellingen en kapelletjes die overal in het Franse landschap te vinden zijn. Enkele jaren geleden, in 2015, werd de organisatie nieuw leven ingeblazen toen een groep jonge katholieken deze missie op zich nam.

In het voetlicht

Julien Le Page voegde zich in 2018 als penningmeester bij de groep. Al gauw nam hij de voorzittersrol over binnen de organisatie. Dat stelde hem in staat om zijn ambities met SOS Calvaires waar te maken: hij daagde zijn jonge team uit om niet één wegkruis per jaar te restaureren, maar om dat iedere maand te doen. “Een wegkruis of calvarievoorstelling restaureren is niet zo moeilijk”, zegt hij. “Maar de impact ervan is enorm. Er zit een belangrijk component van evangelisatie aan.”

Dankzij een groeiende aanwezigheid op sociale media trekt SOS Calvaires steeds meer jongeren die met het geloof bezig willen zijn. Daarnaast trekt de organisatie daarmee de aandacht van verschillende katholieke en lokale media. Toen het oog van powerlifter en YouTuber Baptiste Marchais (230.000 abonnees op YouTube) begin dit jaar op het werk van de organisatie viel, kwam SOS Calvaires pas echt in het voetlicht te staan.

image
De organisatie is in 2021 spectaculair gegroeid: binnen zes maanden werden honderden jongeren lid. Foto: SOS Calvaires

Marchais liet zich raken door de schoonheid en de oprechtheid van de missie van SOS Calvaires, laat hij via zijn YouTubekanaal weten. In maart plaatste hij een video waarin hij leden van de organisatie helpt met het plaatsen van een vier meter hoog kruis. Deze video is bijna 300.000 keer bekeken.

“De video van Marchais is voor ons een echte game changer geweest”, zegt Le Page. “Binnen enkele weken ontvingen we duizenden donaties. Mensen vanuit heel Frankrijk vroegen ons om een wegkruis of calvarievoorstelling in hun omgeving te restaureren. We begrepen dat er veel werk te doen was: daarom besloten we een landelijk netwerk op te zetten, met nieuwe afdelingen in andere delen van het land.”

Explosieve groei

In 2021 heeft SOS Calvaires een explosieve groei doorgemaakt. Binnen zes maanden richtte de organisatie vijfentwintig nieuwe regionale afdelingen op. Het ledenaantal groeide in die tijd van vijftien naar achthonderd; daar komen nog eens vierduizend donateurs bij. Gemiddeld worden er nu zo’n tien wegkruisen per maand gerestaureerd in Frankrijk.

Volgens Le Page worden de giften van donateurs gebruikt om de organisatie zelfstandig te houden en voor het benodigde materiaal voor de kruisen en kapellen. Af en toe schenkt SOS Calvaires een kruis aan een parochie. Ook worden kruisen verkocht aan particulieren die er een op hun terrein willen plaatsen. “Kruisen laten mensen zien dat ze zich in een christelijke gemeenschap bevinden”, aldus Le Page. “Dat soort initiatieven juichen wij toe.”

Evangelisatiemogelijkheden

De groeiende zichtbaarheid van de organisatie biedt veel evangelisatiemogelijkheden, met name onder jongeren, denkt Le Page. Zo kent hij priesters die na de publicatie van Marchais’ video gebeld werden door jongeren die weer actief wilden worden in de kerk.

De restauratie van een wegkruis biedt jongeren meer dan alleen de mogelijkheid om met andere jonge mensen iets te doen. De ceremonies rondom de plaatsing van een kruis gaan altijd gepaard met gebed, zang en samen eten. “Tegenwoordig lopen talloze jongeren rond met een verloren gevoel”, zegt Le Page. “Het restaureren en herplaatsen van wegkruisen geeft ze het gevoel ergens bij te horen. Ze kunnen zich inzetten voor een doel én ze leren meer over het katholicisme.”

image
Sommige gerestaureerde kruisen staan op een bijzondere plek, zoals dit exemplaar op tweeduizend meter hoogte in het oost-Franse Juragebergte. Foto: SOS Calvaires

Frankrijk telt ongeveer 150.000 wegkruisen, waarvan volgens SOS Calvaires zeventig procent in slechte staat is. Daarnaast is er in het land veel sprake van vandalisme tegen katholieke monumenten: volgens het Observatorium voor Intolerantie en Discriminatie van Christenen in Europa gaat het om honderden gevallen per jaar.

Maar dat houdt de jonge vrijwilligers van SOS Calvaires niet tegen. “Een tijdje geleden werd een van onze wegkruisen met graffiti bespoten”, zegt Le Page. “We hebben toen publiekelijk beloofd dat we voor ieder vernield kruis twee nieuwe zullen terugplaatsen. Sindsdien is dat nooit meer gebeurd.”

Ambitieuze doelen

Dankzij de forse groei kan SOS Calvaires groots dromen. De organisatie hoopt in 2022 250 wegkruisen te restaureren; tegen 2024 moeten dat er duizend per jaar zijn. Om dat ambitieuze doel te bereiken, ontwikkelt de organisatie een waarmee leden beschadigde en vervallen kruisen die ze tegenkomen kunnen markeren op een kaart. Daarvoor slaat de organisatie de handen ineen met de Union internationale des guides et scouts d’Europe, een christelijke scoutingorganisatie.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Daarnaast wil de organisatie ook lessenpakketten op scholen gaan aanbieden, om op die manier het vuur van het geloof en de katholieke traditie van Frankrijk aan te wakkeren in nieuwe generaties.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.