<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Gebedspodcast Bidden Onderweg bestaat vijf jaar

Luuk van den Einden 2 juni 2020
image
Afbeelding: Bidden Onderweg

Bidden Onderweg, de dagelijkse gebedspodcast van de jezuïeten van de lage landen, bestaat vijf jaar. De podcast is bedoeld om op een handige manier rust te bieden in de drukte van alledag: “Je kunt luisteren waar je wilt.”

“Om het jubileum te vieren zijn verschillende nieuwe initiatieven bedacht”, legt eindverantwoordelijke Nikolaas Sintobin s.j. uit. Zo komt er een serie podcasts aan met onthaasting als thema en is er ook een project waarbij de bijbeltekst van de dag door bekende Nederlanders en Vlamingen wordt ingesproken. Onder andere kardinaal De Kesel, zangduo Elly en Rikkert en actrice Lieke van Lexmond lezen uit de Bijbel voor.

Met de bekende stemmen hoopt Bidden Onderweg bij een breed publiek onder de aandacht te komen. “We zitten tegenwoordig in de digitale omgeving; dat is een bikkelharde omgeving”, zegt Sintobin. “Steevast moet je je marktaandeel winnen of verdedigen. We zijn daarom voortdurend op zoek naar manieren om Bidden Onderweg in de kijker te brengen.”

Voortdurend aanscherpen

Bidden Onderweg telt na vijf jaar ruim 1700 afleveringen. In iedere aflevering wisselen bijbelteksten, meditatiemomenten, muziek en vragen elkaar af. De gebedspodcast onderhouden gaat niet vanzelf, vertelt Sintobin: “Het kost 150.000 euro per jaar om de website en de app in de lucht te houden en verder te ontwikkelen. Dingen die je maakt in de digitale omgeving moeten voortdurend bijgewerkt en aangescherpt worden vanwege de veranderende technologie.”

“Mensen hebben geen tijd meer: ze worden van alle kanten belaagd. Bidden Onderweg laat mensen tien minuutjes bidden.”
- Nikolaas Sintobin s.j.

De podcast maakt deel uit van een internationaal netwerk van de jezuïeten: er is bijvoorbeeld ook een Franse, Spaanse en Arabische versie. “Wij werken veel samen en wisselen veel uit, zoals muziek en ideeën”, legt Sintobin uit. “Zo hebben we van onze Britse collega’s een mooie serie over bidden in tijden van corona gekregen die we vertaald hebben.”

Bezoekersaantallen verachtvoudigd

In coronatijd heeft de populariteit van de podcast een vlucht genomen. Volgens Sintobin zijn de bezoekersaantallen van de verschillende websites van de jezuïeten in de afgelopen maanden verachtvoudigd. “We hebben heel snel gereageerd en websites gemaakt die daarop inspelen. Ook op Bidden Onderweg hebben we speciale podcasts gemaakt om mensen te helpen om te gaan met angst en onzekerheid.”

Geen tijd

Bidden Onderweg heeft iedere dag zo’n 16.000 luisteraars. De podcast biedt tegengas aan de hectiek van de samenleving, meent Sintobin: “Mensen hebben geen tijd meer: ze worden van alle kanten belaagd door van alles. Bidden Onderweg laat mensen tien minuutjes via de telefoon of laptop bidden.”

“Spiritualiteit, stilte en zingeving zijn menselijke behoeften”, vervolgt hij. “Maar omdat mensen weinig tijd hebben, gaan wij naar ze toe en bieden we een heel gebruiksvriendelijk product. Je kunt luisteren wanneer en waar je wilt.”

Ignatiaanse spiritualiteit

De gebedspodcast is geïnspireerd op de ignatiaanse spiritualiteit. In het kort houdt die spiritualiteit in dat God te vinden is waar mensen zijn, in het dagelijks leven. Bidden Onderweg is katholiek, maar kent ook veel protestantse gebruikers; Sintobin denkt dat de ignatiaanse spiritualiteit de podcast aantrekkelijk maakt voor protestanten.

“Ignatiaanse spiritualiteit is namelijk enorm in trek bij protestanten”, zegt hij. “Dat heeft te maken met het bijbelse karakter, maar ook met het feit dat die spiritualiteit zich niet enkel op het hoofd, maar ook op het hart richt. Het richt zich op de menselijke gevoeligheid, niet op een hallelujamanier maar heel geordend. Daar voelen veel protestanten zich prettig bij.”

Oecumenische opzet

Om ook de protestantse gebruikers van dienst te zijn, is Bidden Onderweg enigszins oecumenisch opgezet, legt Sintobin uit: “In de podcast wordt de bijbeltekst bijvoorbeeld tweemaal voorgelezen. Als je tegen een katholiek zegt: lezing uit het Evangelie volgens Johannes, is dat genoeg. Geen enkele katholiek denkt eraan om zijn Bijbel open te slaan en de verzen ervoor en erna te gaan lezen.”

“Een protestant doet dat wel: die leest het hoofdstuk ervoor en erna. Daarom zeggen wij: lezing uit het Evangelie volgens Johannes, hoofdstuk twaalf, vers twee. Op die manier kunnen onze protestantse vrienden het rustig opzoeken in hun Bijbel.”

Interesse in de podcasts van Bidden Onderweg? Kijk dan eens op de website.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.