<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Geloof dat er mag zijn

Gwyneth Oomens 24 maart 2022
image
"Ik geloof in de hemel. Maakt dat mij gelovig?" Gwyneth Oomens ging op bedevaart om erachter te komen wanneer geloven geloof is. Foto: Pexels - Eberhard Grossgasteiger

In februari gingen derdejaarsstudenten Journalistiek op bedevaart in Utrecht. KN Jong publiceert opnieuw een aantal verhalen. Vandaag dat van Gwyneth Oomens (19), die zich afvraagt: wanneer geloof ik?

Al sinds ik het me kan herinneren, wordt mij verteld dat ik een zusje heb. Ze zou alleen niet meer hier zijn, maar in de hemel. Hoe die plek er precies uitzag, daar hadden we het nooit over. Mijn zusje Laura was in de hemel en vanaf daar zou ze meekijken met ons. Dat was hoe het zat.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hoewel we het nooit over de hemel hadden, bedacht ik als kind dat de hemel verstopt zat tussen de wolken. Dat iedereen er witte, kleine vleugeltjes had en dat niemand daar verdriet kende. Sindsdien geloof ik in de hemel. Misschien niet in de hemel die ik mij vroeger voorstelde, maar wel in een plek na de dood. Maar ben ik dan gelovig?

Nooit in de kerk

Tijdens deze bedevaart wil ik erachter komen wanneer je volgens de definitie van anderen gelooft. Ik denk aan de foto’s die ik heb van mijn doop. Maakte deze dag mij religieus? Sinds die dag ben ik echter nooit meer in de kerk geweest met mijn ouders. Behalve op vakantie: dan staken we een kaarsje aan voor Laura, die hoogstwaarschijnlijk van bovenaf mee zou kijken.

“Ik zag gelovigen altijd als mensen die nooit twijfelen, terwijl ik met zoveel twijfel rondliep.”
- Gwyneth Oomens

De reis voert naar naar Ki Tov, een voormalig klooster waar nu een christelijke leefgemeenschap zit. Terwijl we een bewoner van begin twintig mijn medestudenten en mij verwelkomt, vraag ik me opeens af of ik de Bijbel van voor tot achter zou moeten kennen om gelovig te zijn. Of maakt het feit dat ik als kind gedoopt ben mij al gelovig? Heb ik geen keus meer daarin?

Rondtollende gedachten

Ik probeer de gedachten die rondtollen in mijn hoofd even uit te zetten, maar dat is allesbehalve wat nu lukt. Mijn hoofd is druk aan het ratelen terwijl we met de klas een gesprek aangaan over God met de jongen die ons net binnen heeft gelaten.

Sinds ik vanaf mijn zestiende bij mijn christelijke schoonfamilie kwam, is de vraag die ook nu door mijn hoofd spookt regelmatig aanwezig. En dat terwijl ik bij hen nooit de druk heb gevoeld om net zoveel met het geloof bezig te zijn als zij. Vandaag lijkt het alsof ik het antwoord wil vinden voor mezelf.

Twijfels

Wanneer ik de jongen van Ki Tov vraag of hij zelf weleens twijfelt aan zijn geloof, zegt hij: “Ik denk dat ik vaker twijfel heb dan dat ik zeker ben van het geloof.” Hij vertelt ook dat hij denkt dat het geloof juist een zoektocht is, maar dat hij dat juist ontzettend mooi vindt.

Ik zag gelovigen altijd als mensen die nooit twijfelen, terwijl ik met zoveel twijfel rondliep. Het voelde alsof dat er niet mocht zijn, maar nu deze jongen zo eerlijk is over zijn dagelijkse twijfel lijkt het alsof mijn geloof ook net zoveel telt als dat van ieder ander mens.

“Je geloof hoef je niet uit te leggen of te verantwoorden, dat is iets van jou.”
- Gwyneth Oomens

Mijn tweede vraag aan hem, wanneer hij vindt dat iemand gelooft, zet hem opnieuw aan het denken. Ondanks hij net nog over twijfel sprak, komt ieder woord nu vloeiend en overtuigend uit zijn mond: “Geloof is iets van jezelf, er is niemand die zegt wanneer jij gelooft. Als jij zegt dat je gelooft, dan geloof ik jou. Ik hoef dan niet eens te weten waarin je precies gelooft. Niemand kan jou vertellen wanneer je gelooft.”

Los van anderen

Wanneer we naar de kapel van Ki Tov gaan, ratelt mijn hoofd nog door. Tussen de twee muziekstukken die we luisteren zijn we tien minuten stil en besef ik opeens dat ik ook bij dit vraagstuk te veel met anderen bezig ben. Waarom dacht ik dat ik de bevestiging nodig heb van iemand die mij vertelt wanneer je gelooft?

Je geloof staat los van anderen, los van het feit dat je gedoopt bent of iedere dag de Bijbel leest. Je geloof hoef je niet uit te leggen of te verantwoorden, dat is iets van jou. Mijn geloof mag er ook zijn.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Zelfs met alle vraagtekens erbij is het evenveel waard als het geloof van een ander. En die twijfels? Die zijn er juist om te onderzoeken.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.