<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Hoe betrek ik God bij mijn studiekeuze?

Emma Koevoets 31 maart 2021
image
Foto: Andrea Piacquadio via Pexels

Elke jongere loopt weleens rond met een vraag die hij of zij aan een geestelijke wil stellen. In deze rubriek doen we dat voor je. Deze week de vraag: hoe betrek ik God bij mijn studiekeuze? Jos Moons, pastor in de Universitaire Parochie van de KU Leuven en docent, geeft antwoord.

Veel jongeren maken studiekeuzes op basis van werkgelegenheid en mogelijke salarissen. Dat kan diepzinniger, zegt Jos Moons. “Ten eerste kun je kijken naar: waar is nood aan? Waar zou ik dus kunnen helpen? Het is zinvol om je af te vragen waar God om roept via wat er nodig is in de wereld.”

Vind je talenten

Ten tweede kun je je volgens Moons afvragen wat je goed kan. “Vanuit gelovig perspectief zijn de dingen die je goed kan talenten. Welke talenten heb je gekregen om andere mensen mee van dienst te zijn? Vaak sluit dat – ten derde – aan bij de vraag: wat doe ik graag?”

Dan kun je je tot slot volgens Moons afvragen wat anderen in jou herkennen. Hij vertelt over een student die naar hem toekwam omdat hij twijfelde of hij alles wel goed had aangepakt. “Maar hij liet in een bijzinnetje vallen dat in zijn werk en op school mensen naar hem toekomen met hun verhalen. Dat is een typische aanwijzing van wat mensen bij je zoeken.”

Met een hart

“Stel”, vervolgt hij, “je zit op de middelbare school en geeft af en toe bijles, en je merkt dat je daar plezier in hebt. Je kunt goed ordenen en structureren en er zijn ook nog eens leraren nodig op de wereld. Dan zou dat zomaar eens jouw roeping kunnen zijn.”

Als gelovige kun je aan de objectieve nood bovendien nog iets toevoegen vanuit een bepaald engagement. “Er is behoefte aan leerkrachten en vooral aan leraren met een hart voor leerlingen”, zegt Moons. “En er is behoefte aan ingenieurs, maar vooral aan ingenieurs met gevoel voor milieu en duurzaamheid.”

‘Je zoekt een soort sprankeling’

Als je pas achttien bent en een studiekeuze moet maken, ben je eigenlijk nog een soort volwassenheid aan het ontwikkelen. Toch wordt er dan al een heel stevige beslissing van je gevraagd. Om het leven en jezelf te overzien, kan het goed zijn om eerst een jaar wat anders te doen, denkt Moons. “Onzekerheid creëert een soort mist die die de situatie onduidelijker maakt, terwijl mensen eigenlijk wel weten wat ze willen. Je zoekt naar een soort sprankeling.”

Keuzestress

We leven in een tijd waarin je alles zelf kunt kiezen: wat je gelooft, waar je gaat wonen, welke studie je doet. Dat is een vooruitgang, maar al die keuzes zijn ook een grote last, vindt Moons. “Vroeger werd je als boerenzoon gewoon boer. Nu mag je niet alleen kiezen, je móét ook kiezen. Maak van je hart geen moordkuil en heb het er met anderen over.”

Wie een studie wil doen die weinig uitzicht biedt op werk, hoeft volgens Moons niet alleen praktisch na te denken. “Maak een rustige wandeling of bid om naar God te luisteren. Als je dan aanvoelt dat je een studie moet doen, moet je het doen.”

Kerk ín de wereld

En wat als je eenmaal studeert, maar ontdekt dat je studiegenoten geen van allen katholiek zijn? “Vroeger sprak men over de Kerk én de wereld”, zegt Moons. “Maar als je spreekt van een Kerk ín de wereld, is de katholieke student deel van de medestudenten. Het lijkt gemakkelijker om jezelf af te scheiden en steeds apart te gaan zitten. Maar dan ontneem je jezelf de kans om te leren van andere studenten. Jezus probeerde ook ín de wereld een getuige van liefde te zijn.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.