<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Geloofsvragen

Hoe moet ik bidden in de Goede Week?

Emma Koevoets 24 maart 2021
image
Foto: Pixabay via Pexels

Elke jongere loopt weleens rond met een vraag die hij of zij aan een geestelijke wil stellen. In deze nieuwe rubriek doen we dat voor je. Deze week de vraag: hoe moet ik eigenlijk bidden in de Goede Week? Eli Stok, met 31 lentes de jongste priester van het bisdom Rotterdam, geeft antwoord.

Allereerst legt Stok wat uit De Goede Week – de week voorafgaand aan Pasen – eigenlijk is, en hoe we Jezus daarin kunnen volgen. Wie dat aan de hand van de Bijbel wil doen, kan volgens Stok het best beginnen met het evangelie volgens Marcus: dat is het gemakkelijkst te volgen.

“Je kunt gaan voor de volgende indeling. De Goede Week begint met Palmzondag, de intocht van Jezus in Jeruzalem”, waarover je kunt lezen. “Judas ging vervolgens op woensdag naar de hogepriesters om af te spreken dat hij Jezus zal verraden. Daarover lees je in hoofdstuk 14,1 – 11. Dat is een sombere dag.”

Witte Donderdag

Witte Donderdag is volgens hem daarom heel dubbel, want dan herdenken we het Laatste Avondmaal waarbij Jezus de Eucharistie instelt. “Maaltijden verbinden mensen met elkaar, maar er blijkt dan toch iemand tussen te zitten die van plan is Jezus te verraden.” Op donderdagochtend of -middag lees je hoofdstuk 14,12 -25 en in de avond de rest van dat hoofdstuk.

Goede Vrijdag

“Goede Vrijdag is voor mij de indrukwekkendste dag”, zegt Stok. Op die dag vindt de kruisdood van Jezus plaats, zoals beschreven wordt in hoofdstuk 15. “In de Goede Week, en zeker op Goede Vrijdag, probeer je je op de een of andere manier te verplaatsen in het lijden van Christus. Er zijn veel dingen in ons leven die we daarmee kunnen verbinden”, vertelt Stok.

“Je kunt stilstaan bij waar je zelf mee worstelt, bij hoe Jezus dat begrijpt en hoe Hij zelf ook de pijn heeft uitgehouden. Hij heeft het lijden samen met God gedaan. In je gebed kun je voelen en ervaren dat God aanwezig is, juist op de momenten dat het moeilijk is.”

Bidden rond Pasen

Op Stille Zaterdag rust Jezus in het graf en daarna breekt Pasen aan. “Pasen is het belangrijkste feest van het jaar en het is belangrijk om je daar goed op voor te bereiden. Voor verschillende mensen werkt dat op verschillende manieren. Zelf vind ik het fijn om zingend te bidden, bijvoorbeeld met het lied ‘In Manus Tuas Pater’ van Taizé. Dat betekent: ‘Vader, in uw handen beveel ik mijn geest.’ Dat is een psalmcitaat dat Jezus aan het kruis bidt vlak voordat Hij overlijdt.”

“Er zijn ook mensen die heel creatief zijn, iets dat ik niet zo ben”, lacht Eli. “Die mensen maken thuis een klein hoekje met spulletjes die bij de Goede Week passen. Dat kun je ook per dag veranderen.”

Je kunt ook dagelijks iets lezen over wat er gebeurde met Jezus en met Hem daarover in gesprek gaan. “Als je geen idee hebt wat je moet zeggen, kun je je in stilte voorstellen waar jij zou staan in Jezus’ verhaal. Voel je je verbonden met Hem? Of meer met Petrus of een van de andere leerlingen? Kun je je voorstellen wat Judas deed of helemaal niet? Gewoon daarover nadenken kan al een manier zijn van bidden.”

Hulpmiddelen

Als je het lastig vindt om alleen te bidden of als je nieuw bent in het geloof, is het handig om daarin meegenomen te worden. Een hulpmiddel kan de podcast Bidden onderweg zijn. Met muziek en korte Bijbelteksten helpt die je om in de sfeer van het verhaal te komen.

“En”, zegt Stok, “Door de coronapandemie is er een collectief lijden onder jongeren. Dan helpt het om samen te komen in een klein groepje van drie of vier man en het dan over de Goede Week te hebben.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.