<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Geloofsvragen

Waar is God als ik me eenzaam voel?

Emma Koevoets 28 april 2021
image
Foto: Pixabay

Elke jongere loopt weleens rond met een vraag die hij of zij aan een geestelijke wil stellen. In deze rubriek doen we dat voor je. Deze week de vraag: waar is God als ik me eenzaam voel? Michiel Peeters, pastor van de Tilburgse studentenkerk Maranatha, geeft antwoord.

Door coronamaatregelen voelen veel jongeren zich eenzaam. Ze zijn in hun vrijheid beperkt waardoor het moeilijker is om leeftijdsgenoten te ontmoeten. De historische avondklok is vanaf vandaag ten einde, maar “dat was fysieke onvrijheid”, zegt Peeters.

Vrijheid in gevangenschap

Peeters denkt aan de bisschop Van Thuan die in de jaren zestig gearresteerd werd door de communistische regering van Vietnam en dertien jaar eenzaam in een heropvoedingskamp opgesloten zat. “Hij wilde een hoop goede dingen voor zijn bisdom doen, maar hij zat gevangen, soms zelfs in een ondergrondse isolatiecel.”

Een sleutelmoment voor Van Thuan was dat hij op een gegeven moment bewust zijn situatie accepteerde en het werk aan God overliet.

“Dat gaf hem een ongekende vrijheid – die zijn medegevangenen en ook zijn bewakers trof. Dat is blijkbaar niet hetzelfde als niet-opgesloten zitten”, oppert Peeters. “Vrijheid is een ander type ervaring: als je iets hoort dat je leven verklaart, als je je begrepen voelt, als je je bemind weet, als je weer kunt ademen.”

Een authentiek gezelschap

We leven in een hele individualistische en prestatiegerichte samenleving; elke oplossing vereist altijd een handeling. “Wij hebben als mensen een fundamentele eenzaamheid, een probleem: ons verlangen naar geluk. Dat kan niet door jezelf of door anderen worden opgelost.”

Volgens Peeters zegt de christelijke hypothese dat de redding van de mens niet van hemzelf komt, maar dat “je moet aanlopen tegen een menselijk gezelschap dat ‘anders’ is. Omdat het dingen zegt en laat zien die ‘kloppen’ met wat je ten diepste bent”.

Veel studenten denken: ‘als de pandemie over is, dán ben ik verlost’. Maar als je niet nú al iets vindt dat je vrij laat zijn, dan ben je ook zonder avondklok nog net zo eenzaam, denkt de pastor. “God is de eindterm van mijn eenzaamheid en verlangen. Pas als je beseft dat je eenzaamheid allereerst existentieel is, kun je ook ontdekken of er voor die eenzaamheid een existentieel Gezelschap bestaat.”

Onbegrip is eenzaamheid

Jongeren worden in eenzame tijden geconfronteerd met gedachten als: ‘Waar doe ik deze studie eigenlijk voor? Om geld te verdienen. En dan? Om een pensioen op te bouwen. Maar dan?’ Het is goed en belangrijk dat die vragen nu naar boven komen, vindt Peeters. Het is volgens hem wel belangrijk om een plek te hebben waar je met die vragen terecht kunt. Een voorbeeld is de studentenparochie.

“Om jezelf te worden, heb je anderen nodig,” stelt Peeters. “Er zijn altijd ‘personen en momenten van personen’ naar wie je kunt kijken, die jou met hun levenservaring kunnen helpen. We denken dat we onze problemen alleen moeten oplossen, dat ze een zwakheid zijn. Maar onze problemen zijn juist onze belangrijkste hulpbron, ze zijn wat ons tot mensen maakt.”

Als mensen hebben we volgens hem een groot verlangen en door corona wordt dat uitvergroot. “Als je ergens ten diepste begrepen voelt, voel je je vrijer en opgelucht. Je onbegrepen voelen, is wat je eenzaam maakt.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.