fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Geloofsvragen

Hoe denkt de katholieke Kerk over de eindtijd?

Emma Koevoets 27 mei 2021
image
Foto: Guillaume de Germain - unsplash.com

Elke jongere loopt weleens rond met een vraag die hij of zij aan een geestelijke wil stellen. In deze rubriek doen we dat voor je. Deze week de vraag: hoe denkt de katholieke Kerk over de eindtijd? Jos Moons, jezuïet en theoloog van de Universiteit van Tilburg, geeft antwoord.

De ‘eindtijd’ is een term die de meeste protestantse jongeren wat bekender in de oren klinkt en waar we in de katholieke Kerk wat minder mee bezig zijn. Hoe denkt een geestelijke er dan toch over en hoe ziet het einde der tijden er uit? “Mijn eerste gedachte is dat de eindtijd iets is van straks”, zegt Moons.

Anderzijds is het volgens Moons de tijd waar we eigenlijk nú al in leven. Hij noemt het de ‘Nieuwe Tijd’. “We zijn nu al verlost”, zegt Moons, “en worden bewoond door Gods genade, bewogen door de Geest en geroepen om Gods liefde zichtbaar te maken in deze tijd. De Nieuwe Tijd is begonnen met de verrijzenis van Christus.”

De eerste christenen

De mainstream katholieke theologie zegt dus dat de eindtijd in een ver verleden begonnen is, ongeveer tweeduizend jaar geleden. “Laten we zeggen dat we er rekening mee houden dat de Nieuwe Tijd op een gegeven moment daadwerkelijk doorbreekt, nadrukkelijker dan nu het geval is. Dat is wat we dan eindtijd noemen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De eerste christenen dachten dat de latere Nieuwe Tijd – de wederkomst van Jezus – heel snel zou aanbreken. “Een van de revoluties van de jongere christelijke gemeentes is dat men onder ogen moest zien dat ze dat verkeerd begrepen hadden”, zegt Moons. “Jezus beloofde dat Hij zou terugkomen, zoals Hij van ons gegaan is met Hemelvaart. Dat ging blijkbaar niet letterlijk om een heel snelle terugkeer.”

De verantwoordelijkheid nu

In een aantal protestantse kerken – en ook wel een aantal katholieke gemeenschappen – is men echt bezig met de eindtijd als een soort ‘afsluiting van de tijd’. “Eén van de nadelen daarvan is dat het je wegtrekt van het heden”, vindt Moons. “Mijn versie van de Nieuwe Tijd nú is nadrukkelijk een oproep voor verantwoordelijkheid. Bezig zijn met de eindtijd van straks, trekt weg van de verantwoordelijkheid nu.”

De pastor denkt dat dat één van de redenen waarom het in de katholieke Kerk niet zo vaak over eindtijd gaat, is omdat men moet uitkijken dat de aandacht niet alleen naar ‘een straks’ uitgaat, maar ook naar het ‘nu’. “Het kan heel vroom klinken dat je bezig bent met de eindtijd, met de hemel en met het oordeel, maar ondertussen liggen er daklozen op straat te slapen en gaat het milieu naar de maan.”

https://www.kn.nl/donaties/

De deugd van het niet-weten

Een tweede nadeel is dat nadenken over de eindtijd je een beetje somber kan maken. Wie wordt er nou gered en wie niet? “Bij Gods goedheid kunnen we ons eigenlijk niet zo goed voorstellen hoe ‘vasthoudend’ die is”, benadrukt Moons. “We kunnen niet weten hoe alles gaat lopen en we hoeven dus ook niet al te bezorgd te zijn en niet angstig te worden voor een oordeel of eindtijd.”

Daarnaast denkt Moons dat persoonlijke zenuwachtigheid en spanning eigenlijk niet christelijk is. “We moeten enerzijds verantwoordelijkheid nemen en anderzijds vol vertrouwen naar de toekomst kijken.”

Komt er een grote klap? Dalen er engelen naar beneden? Wordt de aarde hersteld? Dat weten we allemaal niet. En dat niet-weten, wordt door bepaalde theologen als een deugd gezien zegt Moons: “Het niet-weten hangt onmiddellijk samen met dat God ons te boven gaat, het is een soort geloofsbelijdenis. God laat zich niet uit het veld slaan.”