<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Geloofsvragen

Zijn sociale media slecht voor je?

Emma Koevoets 30 juni 2021
image
Foto: Roman Odintsov via Pexels

Elke jongere loopt weleens rond met een vraag die hij of zij aan een geestelijke wil stellen. In deze rubriek doen we dat voor je. Deze week de vraag: zijn sociale media slecht voor je? ‘Twitterpastoor’ Jan-Jaap van Peperstraten uit Alkmaar geeft antwoord.

Terugkijkend is Van Peperstraten heel blij dat er geen sociale media bestonden toen hij zelf jong was. “Ik heb toevallig veel volgers op Twitter en dat is leuk, maar als ik daar in de eerste plaats echt naar had gestreefd en het vervolgens niet had bereikt, was dat best vervelend geweest.”

Sociale media kunnen je een heel directe bevestiging geven óf heel directe kritiek, dus je bent op sociale media ook heel kwetsbaar, zegt hij.

Waardering van vreemden

Alle mensen hebben bevestiging nodig. Van onze naasten leren we wat liefde is doordat zij ons laten merken dat we voor hen van waarde zijn. “Je familie en God zeggen dat onafhankelijk van hoeveel hartjes je onder je post op sociale media hebt staan”, zegt van Peperstraten. “Maar als we waardering zoeken van vreemden, kan dat alleen op díe manier. Ik vind het ook wel leuk als ik een keer een grapje maak op Twitter en dat honderd keer in de rondte gaat, maar als je je eigenwaarde daaraan gaat koppelen, wordt het riskant.”

Je kan eigenlijk alleen goed samenleven met andere mensen als niet alles transparant is en open en bloot op tafel ligt, zegt Van Peperstraten. Mensen hebben hun vertrouwelijke privéruimte en geheimen nodig. “Als je steeds meer en ook steeds persoonlijkere dingen op sociale media gooit, misschien zelfs uit je intieme leven… Zou je dat nou wel doen? Als je daar als jongere mee opgroeit, leer je dan wel grenzen herkennen? Of ontstaat er een cultuur waarin eigenlijk alles online wordt gegooid, met alle gevolgen van dien?”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Bewonderen of verafgoden?

Sociale media hebben een soort standaard gecreëerd door influencers waar tieners naar opkijken. “Nu zijn mensen beroemd omdat ze beroemd zijn, vroeger moest je nog iets doen voor je bekendheid, al was het maar playbacken”, vertelt Van Peperstraten. “Je ziet influencers nooit op hun werk, je ziet ze nooit hun teen stoten of ruzie hebben met hun moeder. Het lijkt een grenzeloze droomwereld, maar het echte leven heeft altijd grenzen.”

Natuurlijk, er zijn altijd mensen die we een beetje extra bewonderen omdat ze iets goed kunnen. Maar we hebben als mensen de neiging om anderen op een voetstuk te zetten, denkt de Twitterpastoor. “Of dat nou om iets nuttigs is of niet, dat doet er eigenlijk niet toe. Dát is gevaarlijk, dan neemt het een vorm aan van – in bijbelse termen – afgoderij. Dan heb je het niet meer over bewondering, want dat kan heel terecht zijn als iemand iets heldhaftigs gedaan heeft. Dat is bij deze influencers niet echt het geval.”

Droomwereld

Waarom voelen we ons zo aangetrokken tot die droomwereld van influencers? Ons dagelijks leven kan misschien een beetje saai zijn, zeker sinds de pandemie. “Op het moment dat je gaat denken ‘wat is die persoon toch fantastisch en eigenlijk doe ik er niet zo toe’, dan mis je de kans om om je heen te kijken en te zien hoeveel mensen er werkelijk toe doen”, aldus Van Peperstraten.

Als je te veel gaat letten op het vermeende droomleven van een influencer, mis je het leven om je heen, denkt hij. “We zijn niet geroepen om te dagdromen, maar om ons leven te leiden, andere mensen tot nut te zijn en een relatie met de mensen om ons heen en met God te hebben.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Digital natives

Sociale media zijn er op gebouwd om gebruikers géén maat te laten houden. “Ik heb het gevoel dat ik daar wel mee kan omgaan, maar ik kom ook uit een andere tijd”, oppert de Twitterpastoor. “Daar maak ik me een beetje zorgen over, want als je hiermee opgroeit, hoe ga je er dan mee om? Digital natives kunnen zich geen tijd herinneren waarin men niet constant bereikbaar was.”

Hij verwijst naar Genesis, het verhaal van Adam en Eva. “Dat is uiteindelijk het verhaal over alle mensen. De tuin waar ze wonen, bevat alles wat ze nodig hebben, behalve één ding, en juist dát denken ze te moeten hebben. We hebben grenzen nodig om te leven, maar zo gauw er ergens een grens ligt, proberen we die te overschrijden om te kijken wat er aan de andere kant is. Maar als we de grenzen in ons bestaan niet serieus nemen, gaat het mis.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.