fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Gelovig en autistisch: ‘Ik zie God in alle mensen, maar niet altijd in hun gedrag’

Jessica Cheri 21 april 2019
image
Lidwine Tax schreef een boek over haar ervaring met autisme. “Ik heb ook minder goede dingen van God gekregen, zodat ik leer om daarmee om te gaan.” | Foto: Jessica Cheri

De 25-jarige Lidwine Tax ontdekte in 2016 dat ze PDD-NOS heeft, een stoornis binnen het autismespectrum. Pas toen kon zij de brieven beantwoorden die zij eerder had geschreven aan een oud-docent. Die brieven, over het leven van een gelovige vrouw met autisme, verschenen onlangs in het boek Lieve Akkira, je hebt autisme.

Lidwine Tax koos Akkira, Japans voor wijsheid, als nieuwe naam in haar boek. “Ik ben erg geïnteresseerd in de oosterse cultuur”, vertelt ze. “Japanse namen hebben over het algemeen een mooie betekenis. ‘Lidwine’ kreeg ik van mijn ouders, en ik wilde van het boek mijn eigen project maken.”

Een rebelse puber

Halverwege 2011 ging het niet goed met Tax. Dat ze autisme had, wist toen nog niemand. Haar ouders brachten haar naar een huisarts, maar de rebelse puber wilde niet geholpen worden. Haar vader bracht haar naar een katholieke psycholoog, bij wie ze anderhalf jaar onder behandeling was.

“Achteraf begrijp ik waarom mijn ouders mij naar een katholieke psycholoog hebben gebracht. ‘Dit is het beste voor ons kind’, dan kies je dat. Maar het werkte niet. Ik zette me als puber tegen alles af, ook tegen het geloof. En als je dan al moeilijkheden hebt en je begint met een gebedje, dan denk je: ‘Ja, hallo. Krijg wat!’ Anderzijds: in mijn huidige therapie ligt de focus erg op ‘Wat jíj wilt’. Maar de anderen dan?, vraag ik me dan af. Dat krijg je wel met geloof mee, en dat mis ik.”

Afkeer van regels

Door haar autisme vindt Tax het moeilijk zich aan regels te houden. Dit ervaart ze ook in haar geloof, waaraan ze desondanks wel vasthoudt. “Mijn basis ligt bij het katholieke geloof, maar ik ben ook op zoek. Waar kan ik verder mooie dingen vandaan halen, om die te verbinden met mijn eigen geloof? Ik schrijf in mijn boek ook dat ik mij aan de leer van de Kerk houd, maar ik ben niet bang voor andere religies. Daarnaast; ik heb een afkeer van regels. Ik zie het geloof niet als een lijst regels, maar sommige mensen brengen het wel zo over. Ik wil dat het uit mijn hart komt.”

Katholiek zijn

Tax was een tijdje actief in jongerengroepen, maar voelde zich niet altijd even serieus genomen. In haar boek vertelt ze hoe zij daar als gelovige jongvolwassene mee omgaat. “Ik wilde beschrijven dat het toch fijn kan zijn om even buiten je eigen Kerk en omgeving te kijken. In jongerengroepen gaat het vaak over dezelfde onderwerpen, zoals euthanasie, abortus en relaties. Op een gegeven moment weet ik het wel.” Katholiek zijn gaat volgens Tax óók over andere onderwerpen. “Sommige jongeren vind ik lastig te begrijpen. Zij roepen heel hard ‘Ik ben katholiek’, maar negeren je vervolgens op straat of roddelen over je. Dat klopt gewoon niet.”

“Het geloof betekent voor mij respect, voor zowel mens als dier”, vertelt ze. Om die reden is zij veganist. “Ik hoor vaak: ‘Jezus at toch ook vlees?’ Ik betwijfel echter of ze destijds zo respectloos aan hun vlees en vis kwamen als de mensen tegenwoordig. Als het in jongerengroepen gaat over wat je in het geloof het belangrijkst vindt, word ik raar aangekeken als ik zeg ‘respect naar mens en dier’. De ene jongere zegt ‘Maria’, de andere ‘de Eucharistie’. Ik begrijp dat allemaal wel, maar je daden dan? Ik zie God in alle mensen, maar zie Hem niet altijd terug in hun gedrag.”

De sleutel

Lidwine Tax vertelt openhartig over hoe haar autisme haar leven beïnvloedt. “De verwachting in katholieke kring is dat je trouwt en kinderen krijgt. Maar ik voel die druk niet, want ik heb helemaal geen behoefte aan een vriend. Ik heb wat moeite met fysiek contact, dus dat is gewoon lastig als je een vriendje hebt.”

Tijdens het gesprek valt een grote tatoeage op haar arm op: een sleutel met een muzieknoot. “Ik vind tatoeages mooi. De muzieknoot is omdat ik van muziek houd. De sleutel zelf staat er omdat ik iemand ben die persoonlijke dingen deelt met anderen. Maar er blijft altijd een deel dat ik voor mezelf houd, en daar heb ik de sleutel van.”

“Ik heb best een goed leven. Het feit dat ik PDD-NOS heb, is op mijn pad gekomen zodat ik mensen kan helpen. Ik wil niet zeggen dat ik van God alleen goede dingen heb gekregen, maar ook minder goede, zodat ik leer om daar mee om te gaan. Moeilijkheden kunnen ook iets moois zijn.”

Lidwine Taks, Lieve Akkira, je hebt autisme – Persoonlijke brieven van een tiener met PDD-NOS
Uitgeverij: Boekscout
Pagina’s: 170 | € 19,99
ISBN: 978 94 63890 04 5