<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Humor en evangelisatie: Canadese zuster is een hit op Instagram

Luuk van den Einden 4 juli 2022
image
Zuster Orianne Pietra René evangeliseert via posts en video's op Instagram. "God nodigt mij uit om alles voor mijn roeping te gebruiken, dus ook sociale media." Foto: Instagram - zuster Orianne Pietra René

Zuster Orianne Pietra René maakt succesvol gebruik van Instagram om te evangeliseren. Volgens haar is dat onderdeel van haar religieuze roeping. “Ik weet hoe belangrijk christelijke aanwezigheid op sociale media is.”

Met bijna veertigduizend volgers op Instagram is de van oorsprong Canadese zuster Orianne Pietra René met gerust hart een ‘nunfluencer’ te noemen. Op haar pagina zal je echter geen pranks, dansjes of restaurantfoto’s zien: in korte sketches deelt ze allerlei aspecten van het geloof. In de commentsecties van haar video’s geeft ze vaak uitgebreid antwoorden op geloofsvragen. Datzelfde doet ze als medepresentator van de podcast The Daughters’ Project.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Zuster Orianne zette pas een paar jaar geleden de stap tot het religieuze leven; ze was toen 27. In juli vorig jaar legde ze haar tijdelijke geloften af als dochter van Sint-Paulus, een congregatie die sterk de nadruk op evangelisatie legt. Momenteel is ze verbonden aan de gemeenschap van haar orde in het Amerikaanse Boston.

Mediazusters

De dochters van Sint-Paulus worden ook wel mediazusters genoemd, omdat leden van deze orde zich sinds hun oprichting in 1915 focussen op evangelisatie via moderne communicatiekanalen – tegenwoordig is dat dus via internet en sociale media. Zuster Orianne kwam zelf ook via internet met de congregatie in aanraking, wat haar ertoe inspireerde om als zuster ook online actief te zijn.

“Ik gebruikte al sociale media voor ik een dochter van Sint-Paulus werd, maar toen waren mijn accounts gewoon privé, om dingen met familie en vrienden te delen”, vertelt ze in een interview met Vatican News. “Toen ik zuster werd, voelde ik dat God mij uitnodigde om alles wat deel van mij is voor mijn roeping te gebruiken, dus ook mijn sociale media.” Na beraad met haar medezusters zette ze haar accounts op openbaar en begon ze het geloof te delen.

“Op sociale media moeten we ons doopsel uitdragen in hoe we scrollen, met posts omgaan en op anderen reageren.”
- Zuster Orianne Pietra René

Humor is een belangrijk onderdeel van haar sketches. Dat is een bewuste keuze, legt ze uit: “Humor is een mooi onderdeel van het leven. God heeft volgens mij een geweldig gevoel voor humor, wat ook in de Bijbel terug te zien is.” Daarnaast hoopt ze dat haar video’s mensen aan het lachen kunnen maken wanneer ze het moeilijk hebben.

Community

Zuster Oriannes volgers zijn een talrijke en diverse groep: jong en oud, man en vrouw en afkomstig uit alle hoeken van de wereld, van Kenia tot de Verenigde Staten. “Uit ervaring weet ik hoe belangrijk christelijke aanwezigheid op sociale media is”, zegt ze. “Ik heb het geweldige voorrecht gehad om mensen nabij te zijn in periodes van twijfel, terugkeer tot gebed en zelfs bekeringen tot het katholicisme.”

Daarnaast ontstaat er een echte ‘community’ – een gemeenschap – rondom haar video’s. Zuster Oriannes “sociale-mediafamilie”, zoals ze deze groep noemt, “bidt samen: ik bid voor hen, zij voor mij en voor elkaar. Het is heel bijzonder om deze community te zien ontstaan in de comments van mijn video’s.”

Risico’s

Evangeliseren via Instagram is niet helemaal zonder risico’s. Gezien de grote aantallen kijkers bij een video, moet de zuster goed nadenken over wat en hoe ze iets plaatst. “Het grootste risico is per ongeluk getuigen tegen het Evangelie met een gehaaste of onzorgvuldige reactie”, legt ze uit. “In het echt horen maar een paar mensen je woorden en kun je je fout makkelijk rechtzetten, maar online bereik je soms wel duizenden mensen. Dan moet je je woorden zorgvuldig kiezen.”

“Daarom moet je altijd open staan voor de begeleiding van de Geest bij wat en hoe je iets deelt”, vervolgt ze. “Je moet je afvragen of je liefde in waarheid deelt en of je geen verdeeldheid zaait door de manier waarop je jezelf uitdrukt.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Als christenen zijn we gedoopt in naam van Christus”, zegt zuster Orianne over haar roeping. “Op sociale media moeten we ons doopsel uitdragen in hoe we scrollen, met posts omgaan en op anderen reageren. Alleen zo kunnen we Christus ook digitaal verkondigen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.