<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

In een rolstoel naar Santiago: ‘Het gaat me meer om onderweg zijn dan de bestemming’

Luuk van den Einden 19 augustus 2022
image
Laura Feenstra pelgrimeert in haar rolstoel naar Santiago de Compostella. Dit jaar legt ze de etappe tussen Le Puy-en-Velay en Rocamadour af. Foto: rolstoelpelgrim.nl

Laura Feenstra zit in een rolstoel, maar dat weerhoudt haar er niet van om een pelgrimage naar Santiago de Compostella te maken. Sinds 2016 is ze in etappes onderweg. “Al maak ik me soms zorgen, het komt toch altijd goed.”

‘Rolstoelpelgrim’ Feenstra zit rond deze tijd in de auto naar het Zuidoost-Franse Le Puy-en-Velay, het startpunt voor de volgende etappe van haar pelgrimage naar Santiago de Compostella in Spanje. Zondag of maandag verwacht ze aan de tocht te beginnen. Rocamadour, hemelsbreed meer dan tweehonderd kilometer verderop, is dit keer haar einddoel.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Het wordt een behoorlijk steile en dus pittige route”, voorspelt ze. Het hulpmotortje van haar rolstoel biedt wel enige steun, maar toch zal ze dat heuvelachtige deel van Frankrijk vooral op eigen kracht moeten doorkruisen. Aan moeilijkheden probeert ze echter niet te veel te denken: “Hoe meer ik aan voorbereiding doe, hoe meer zorgen ik krijg, dus ik probeer het juist los te laten en te zien wat de dag brengt.”

Etappes

In 2016 voltooide Feenstra voor het eerst een deel van de Camino, zoals de weg naar het befaamde bedevaartsoord ook wel heet. Daarvoor had de dertiger al last van pelgrimagekriebels, door een collega bij haar vrijwilligerswerk. “Hij had heel veel gepelgrimeerd, ook naar Santiago. Zijn verhalen waren zo mooi dat ik ook wel wilde.”

Haar route loopt niet helemaal gelijk met de bekendste wandelroutes, omdat die bijvoorbeeld ook over trappen lopen. De pelgrimsoorden houdt ze echter wel aan, ook omdat daar vaak bijzondere kerken te zien zijn.

image
Onderweg slaapt Feenstra vaak in een tent, maar soms vindt ze ook onderdak bij mensen thuis. Foto: rolstoelpelgrim.nl

Het kost al gauw vier maanden om vanuit Nederland de weg naar Santiago de Compostella af te leggen. De hele weg in een keer afleggen is geen optie voor Feenstra, omdat ze vanwege haar zoon niet zo lang achtereen van huis kan zijn. Daarom pelgrimeert ze in etappes.

“Zo ben ik ook begonnen, omdat ik niet wist of ik het zou kunnen”, vertelt ze. “Ik begon rustig met de reis van Haarlem naar Den Bosch; als ik dan onderweg zou stranden, zou iemand me altijd kunnen ophalen. Dat ging goed, dus ging ik steeds verder.”

‘Dat kan geen toeval zijn’

Onderweg zijn is een moment van bezinning, vindt Feenstra. “Op weg heb ik gesprekken met God en bewonder ik de schepping. Ik reis langzaam, dat stelt me in staat om elk bloemetje en bijtje te zien en te zien hoe mooi dat alles gemaakt is. Ik kom onderweg vaak bijzondere mensen tegen in situaties waarvan ik denk: ‘dat kan geen toeval zijn’.”

Zo’n situatie deed zich voor in 2020, toen Feenstra ondanks de dat jaar uitgebroken coronapandemie toch de etappe van Avallon naar Taizé aflegde. In het dorp Gueugnon ontmoette ze de bisschop van Autun, die daar toevallig op bezoek was. “Ik dronk thee met hem en een paar anderen. De bisschop gaf mij zijn privénummer en zei dat ik hem altijd mocht bellen als ik onderweg in de problemen raakte.”

“Ik ga gewoon en zie hoe ver ik elke dag kom, ik laat het allemaal veel meer open.”
- Laura Feenstra

Na afscheid genomen te hebben, vertrok Feenstra naar een camping vijf kilometer verderop. Omdat door corona alles anders was, hield ze goed in de gaten wat wel en niet open was, maar toch kwam ze voor de poorten van een gesloten camping te staan. Het was te laat om nog verder te reizen, dus besloot ze de bisschop te bellen. “Iets in de buurt regelen lukte hem niet, dus haalde hij me op en overnachtte ik in het bisschoppelijk paleis.”

In vertrouwen gaan

Hoewel je zou denken dat een bedevaart veel voorbereiding vergt, is Feenstra dat de laatste jaren steeds minder gaan doen. “Zeker in het eerste jaar bestudeerde ik alle routes heel goed om te kijken waar ik kon rijden en overnachten”, zegt ze. “Dat bleek toch niet prettig: dan zit je vast aan een schema.” Nu kijkt ze enkel van tevoren op Google Maps naar alle overnachtingsmogelijkheden. “Ik ga gewoon en zie hoe ver ik elke dag kom, ik laat het allemaal veel meer open.”

image
Feenstra heeft de afgelopen jaren al heel wat pelgrimsstempels verzameld. Foto: rolstoelpelgrim.nl

‘In vertrouwen gaan’, noemt Feenstra die minimale voorbereiding. “Ik probeer te gaan met in mijn hoofd de gedachte: het komt wel goed. Alle bijzondere ervaringen die ik onderweg heb gehad, zijn juist dingen die ik bij een planning zou hebben proberen te voorkomen.” Als ze niet weet waar ze die nacht slaapt, ontmoet ze bijvoorbeeld meestal wel iemand die haar een slaapplaats aanbiedt. “Al maak ik me soms zorgen, het komt toch altijd goed.”

Positieve reacties

Dankzij haar website, waarop ze blogt over haar ervaringen onderweg, krijgt Feenstra enorm veel positieve reacties. Mensen die ze eerst oppervlakkig kende, zijn trouwe volgers geworden, vertelt ze. “Ik krijg ook veel reacties van mensen waar iets mee is: ‘omdat jij dit doet, durf ik het ook’, zeggen ze. Voor mij is dat een motivatie om te schrijven over wat ik meemaak.”

Onderweg krijgt ze niet minder reacties. Zo kreeg ze laatst een mailtje van iemand die ze eens was tegengekomen in een Franse bakkerij, waarin stond dat deze persoon nog vaak aan haar dacht. Ook de hulp die ze onderweg vraagt, blijkt voor anderen soms veel te betekenen: “Als ik iemand vraag om een slaapplaats, merk ik dat hoewel ik vraag en zij geven, zij het juist andersom ervaren”, legt ze uit. “Ik merk hoe bijzonder het gevoel is dat een gunst vragen, eigenlijk een gunst verlenen is.”

https://www.kn.nl/donaties/

Als ze Rocamadour bereikt heeft, scheidt meer dan duizend kilometer haar nog van eindbestemming Santiago. Het zal dan ook nog een paar etappes en dus een paar jaar duren voor ze daar aankomt, maar dat vindt ze helemaal niet erg: “Het gaat me meer om het onderweg zijn dan om de bestemming.”

Feenstra’s bedevaart is te volgen via haar website. Onder de naam Rolstoelpelgrim is ze ook te volgen op Facebook en Instagram.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.