fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

‘Je bent daar om God te dienen’

KN Redactie 23 oktober 2020
image
Romy Sloot moest vanwege het coronavirus vervroegd terugkeren van haar missie in Colombia. (Foto: Fidesco)

Romy Sloot (25) vertrok in september 2019 naar de Colombiaanse hoofdstad Bogotà, waar ze in een katholiek buurthuis werkte. Het oplaaien van het coronavirus gooide het roer van haar missie compleet om.

“De bedoeling was dat ik twee jaar op missie zou gaan, maar door corona ben ik in juli teruggekomen”, zegt Sloot. “Het werden uiteindelijk elf maanden in plaats van twee jaar. Ik woonde in een appartement met een andere vrijwilliger van Fidesco.”

“De eerste periode was het erg aanpoten: ik sprak geen Spaans en wilde de taal zo snel mogelijk leren”, vervolgt ze. “Dat bracht met zich mee dat ik geduldig moest zijn: je begrijpt niet alles en kan nog niet echt van toegevoegde waarde zijn omdat je de taal niet spreekt.”

Vier maanden binnen

In het buurthuis werkte Sloot samen met een Colombiaanse collega aan een groot milieuproject. “Denk daarbij aan het realiseren van recyclings- en afvalinzamelingsnetwerken, zodat mensen in de wijk afval zouden gaan verzamelen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Na acht maanden gooide corona echter roet in het eten. Halverwege maart ging Colombia in lockdown, een situatie die duurde totdat Sloot in juli naar Nederland terugkeerde. “Ik heb vierenhalve maand binnen gezeten”, vertelt ze. Naast de scholen, gingen ook alle onderwijsgerelateerde instellingen op slot, waaronder het buurthuis waar Sloot werkte.

Geloof delen

Het geloof was van groot belang voor haar tijdens de moeilijke periode, vertelt ze. Ze had contact met een Frans gezin van Fidesco-vrijwilligers waarmee ze om de dag via de telefoon de rozenkrans kon bidden. Toen de maatregelen minder strikt werden, kon ze met het gezin op zondag samen een (aangepaste) Mis vieren. “Op die manier deelden we het geloof met elkaar. We hadden toch een gemeenschapsgevoel en konden zo God betrekken bij die moeilijke periode.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Bijzondere tijd

Uiteindelijk liep haar missie totaal anders dan ze gewild had, blikt Sloot terug. Toch kijkt ze terug op een bijzondere tijd met God. “Fidesco heeft mij naar Bogotà gestuurd, een stad met acht miljoen inwoners. Je zit in een missie in een moderne stad waar je alles kan doen en laten wat je wilt. Je hebt wel snel de neiging om het te gaan zien als baan, omdat je in een moderne stad bent waar iedereen werkt.”

“Mede door zo’n quarantaine kun je dan pas op de plaats maken. Je bent daar immers om God te dienen. Je moet in die situatie gaan uitvinden wat je nieuwe missie moet zijn, ook al zit je binnen. Dat ging mede door de gezamenlijke momenten van gebed en het volgen van de Mis goed. Het plaatste de missie in een nieuw perspectief. Dat is bijzonder en waardevol geweest.”