fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Jonge katholiek met syndroom van Down spreekt VN toe voor Werelddownsyndroomdag

James Martone - OSV News 21 maart 2023
image
Gabriel Cobb sprak vorige week bij de VN experts op het gebied van het syndroom van Down en autisme toe. Door zijn geloof en "liefhebbende ouders" kon hij zijn grenzen verleggen, vertelde hij. Foto: OSV News - James Martone

Hij heeft het syndroom van Down, doet aan triatlon, gaat dagelijks naar de Mis en sprak vorige week de Verenigde Naties toe. De Amerikaanse Gabriel Cobb (22) zegt dankzij zijn geloof en zijn ouders “geen beperkingen” te hebben.

De jonge katholiek sprak op 17 maart voor het eerst op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York en was slechts “een beetje nerveus”. Onder de toehoorders waren pleitbezorgers voor mensen met het Downsyndroom en autisme.

Het thema van die dag was de uitdagingen waarmee gezinnen worden geconfronteerd tijdens het opvoeden van kinderen met een andere ontwikkelingsverwachting.

Drie jaar wachten

Lori Cobb, de moeder van Gabriel, vertelt OSV News dat ze hiervoor gebeden had. De VN had Gabriel drie jaar geleden al uitgenodigd om op een soortgelijk evenement te spreken, maar dat werd uiteindelijk geannuleerd vanwege de coronacrisis.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ergens was dat wel goed, vertelt ze, dat het even duurde voordat het zover was. Nu had hij de tijd gekregen om te oefenen, iets wat hij het afgelopen jaar veel heeft gedaan. “Hij voelt zich nu comfortabel en zelfverzekerd, veel meer dan toen.”

Gods boodschapper

“Nu zijn we hier bij de VN. Gabriel is geen professionele spreker, maar op de een of andere manier denkt God dat hij een boodschap te delen heeft”, zegt Lori. Ze vertelt dat ze op weg naar het VN-hoofdkwartier bij een kerk stopten.

“Ik ben tenslotte Gabriël, Gods boodschapper”, voegt haar zoon toe. “Mijn geloof is het belangrijkste deel van mijn leven. Ik woon graag dagelijks de Mis bij en verkondig luidkeels.”

Liefhebbende ouders

Voordat Gabriel mocht spreken, kwamen eerst enkele experts op het gebied van het syndroom van Down en autisme aan het woord.

Lisa Correnti, vicevoorzitter van het Centrum voor Gezin en Mensenrechten, sprak over “internationale overeenkomsten” die “herbevestigden dat personen met een handicap gelijk zijn in waardigheid en rechten”.

https://www.kn.nl/donaties/

Gezinnen zijn vaak de eerstverantwoordelijken voor de ontwikkeling, het onderwijs en het welzijn van kinderen met autisme en het syndroom van Down, aldus Correnti. Vaak ook is het gezin hun belangrijkste bron van sociale bescherming. “Overheden moeten ernaar streven om sociale beschermingsmaatregelen te bieden aan deze gezinnen.”

Gabriels toespraak benadrukte op dezelfde manier de rol die zijn familie in zijn leven speelt. “Ik heb twee liefhebbende ouders die de bal altijd hoog wisten te houden”, vertelde Gabriel op de bijeenkomst. Tegelijkertijd verschenen er foto’s van hem op een beeldscherm waarop te zien was hoe hij klusjes met zijn vader deed, pianospeelde met zijn moeder en boeken las.

Triatleet

Gabriel vertelde dat hij een triatleet is, wat betekent dat hij zwom, rende en fietste in één race – en niet één keer, maar tien keer.

“Ik heb het gedaan, ik ben een triatleet”, riep hij onder luid applaus uit.

https://www.kn.nl/donaties/

Hij gaat daar zeker mee door en bedankte de mensen die hem hadden aangemoedigd om zijn “grenzen te verleggen”.

“Ik bid dat ik ze vreugde en inspiratie heb gegeven”, zei hij, “want ik mag dan het syndroom van Down hebben, maar dankzij hun hulp heb ik geen beperkingen.”