fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Jongeren moeten ‘waardigheid tegenover mensenhandel stellen’, zegt de paus

Catholic News Service 10 februari 2023
image
Jongeren doen mee aan een oecumenische gebedsbijeenkomst tegen mensenhandel. Paus Franciscus roept jongeren op waardigheid tegenover mensenhandel te stellen. Foto: CNS - Margherita Simionati via Talitha Kum

Jongeren moeten “missionarissen van de menselijke waardigheid” zijn om mensenhandel en uitbuiting te bestrijden, zegt paus Franciscus. In een videoboodschap roept hij jonge mensen op om waardigheid in te zetten als bestrijdingsmiddel tegen mensenhandel.

Op 8 februari was de internationale Dag van gebed en bewustwording tegen mensenhandel, waarop paus Franciscus een videoboodschap gericht aan jongeren verstuurde. Hij moedigt hen daarin aan om hun eigen gevoel van waardigheid op te bouwen en te zorgen voor de waardigheid van alle personen die zij ontmoeten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Mensenhandel misvormt de waardigheid. Uitbuiting en onderwerping maken mensen tot dingen die gebruikt en weggegooid kunnen worden”, zegt hij in zijn boodschap. De paus betreurt dat mensenhandel toeneemt, waarbij vooral migranten, vrouwen en kinderen – “jonge mensen zoals jullie” – slachtoffer zijn.

Talitha Kum

Voor het eerst sinds de Gebedsdag in 2015 door paus Franciscus werd ingesteld, kwamen jonge vertegenwoordigers van organisaties tegen mensenhandel over de hele wereld in Rome bijeen om deel te nemen aan workshops over hoe je mensenhandel kunt voorkomen. Talitha Kum, een overkoepelend netwerk van door zusters geleide organisaties tegen mensenhandel, coördineerde de training.

Vijftien jongeren tussen de 18 en 35 jaar oud namen 6 februari deel aan een oecumenische gebedswake in Rome en 8 februari aan een online bedevaart met deelnemers uit vijftig landen over de hele wereld.

Risico’s herkennen

Een van de vertegenwoordigers, Genc Gjoci (29), zegt dat mensenhandel een ernstig probleem is voor degenen die zijn geboorteland Albanië verlaten en voornamelijk naar het Verenigd Koninkrijk emigreren. “Hoeveel van de vertrekkers zijn vrij? Hoeveel zijn er veilig en zullen niet in handen vallen van iemand die tegen hen liegt?” vertelt hij. “Ze vertrekken zonder beroep, zonder de taal te kennen, en dus worden ze veel gemakkelijker slachtoffer van mensenhandel.”

image
Genc Gjoci zorgt in Albanië op scholen voor bewustwording over de risico's van mensenhandel. Foto: CNS - Justin McLellan

De organisatie waar Gjoci in Albanië voor werkt, de Mary Ward Loreto Foundation, leert jongeren op scholen de risico’s te herkennen. “Mensen die beter geïnformeerd zijn, staan sterker en kunnen zich beter verzetten tegen mensenhandel”, zegt hij. “We kunnen niet zeggen dat ze moeten blijven, maar we kunnen ze wel informeren over hoe ze Albanië veilig kunnen verlaten.”

Bewustwording essentieel

Zuster Abby Avelino, internationaal coördinator van Talitha Kum, zegt dat voorlichting aan jongeren een prioriteit is in de strijd tegen mensenhandel, omdat zij zelf vaak het doelwit daarvan zijn. Hoewel de organisatie juist om die reden jongeren naar Rome heeft gebracht, vertelt zuster Avelino dat bewustwording van mensenhandel overal essentieel is.

https://www.kn.nl/donaties/

“Je kunt bijvoorbeeld nadenken over wat je koopt”, legt ze uit. “Als je een kop koffie drinkt, weet je dan waar die vandaan komt?” Om mensenhandel te bestrijden, zei ze, “is eenvoudig bewustzijn zo belangrijk. Daarvoor hoef je niet naar Rome te komen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.