<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

‘Jongerenexhortatie’ verschijnt op 2 april

Redactie KN Jong 26 maart 2019
image
Paus Franciscus ondertekent 'Christus vivit' in de basiliek van Loreto. CNS Photo - Vatican Media via Reuters

Paus Franciscus tekende maandag de apostolische exhortatie Christus vivit, ‘Christus leeft’. De tekst vloeit voort uit de bisschoppensynode van 2018 over jongeren, het geloof en onderscheiding van de roeping. Christus vivit verschijnt op 2 april, de sterfdag van de heilige paus Johannes Paulus II.

Franciscus tekende het document tijdens een bezoek aan de basiliek van Loreto, meldt Vatican News. De basiliek omvat volgens de traditie de muren van het huis waar Maria woonde toen de engel Gabriël haar aankondigde dat zij moeder van Jezus zou worden, de Annunciatie, het hoogfeest dat maandag werd gevierd.

Luisteren, onderscheiden, beslissen

De paus ging in op de exhortatie, die drie delen zal omvatten: luisteren, onderscheiden en beslissen.

Jongeren, zei hij, moeten het lawaai ontvluchten en stille momenten vinden om naar Gods roepstem te kunnen luisteren. In de stilte kunnen ze merken dat Gods plan niet aan de oppervlakte ontdekt word, “maar door naar een dieper niveau af te dalen, waar morele en geestelijke krachten werkzaam zijn. Het is daar dat Maria jonge mensen uitnodigt naar beneden te komen en zich af te stemmen op Gods actie”.

De tweede fase is die van de onderscheiding, van een verlangen “om Gods verrassingen te ontdekken” en alle facetten zijn plan voor je leven te leren kennen “om je medewerking verantwoordelijker en completer te maken”. Deze houding helpt ook om te ontdekken hoe Gods genade de mens helpt om vaardigheden te ontwikkelen om zijn roeping te kunnen beleven.

De derde stap is het nemen van een besluit, zoals Maria ja zei “tegen Gods verlossingsplan”. Het is “een ‘ja’ van volledig vertrouwen in en totale openheid voor Gods wil”.

Maria als voorbeeld en inspiratie

De Maagd Maria, zei Franciscus, is het voorbeeld van een christelijke leerling. Hij raadde jongeren aan haar voorbeeld te volgen in hun zoektocht naar Gods plan voor hun leven. Ze was, voegde hij toe, dochter, verloofde, bruid en moeder. Alle jongeren, ongeacht hun roeping en levenstaat, kunnen in haar een voorbeeld en inspiratie vinden.