fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Jongerenkoor Hoop!: “We willen onze naam eer aandoen”

Luuk van den Einden 7 mei 2020
image
Met Hoop! willen de koorleden de behoefte van een jong geluid in de parochie vervullen. (Foto: Lizette Romijn)

Een jong geluid laten horen: dat willen de leden van het jongerenkoor Hoop!, dit jaar opgericht in de Bollenstreek. “Samen zingen geeft een goed gevoel.”

Sinds dit jaar telt de Heilige Willibrordusparochie, die Lisse, Hillegom en De Zilk in de Zuid-Hollandse Bollenstreek bestrijkt, een jongerenkoor. “In onze parochie worden de meeste Missen opgeluisterd door koren waarin vooral oudere mensen zingen”, vertelt Lizette Romijn, voorzitter van het nieuwe koor. “De parochie miste een jong geluid. Toen Elena Bruijns, een jonge dirigente, de parochie kwam versterken, zagen we meteen kans om jonge mensen te verzamelen en een koor op te richten.”

De naam van het jongerenkoor luidt Hoop!. “We hadden besloten dat ieder bestuurslid een naam zou aandragen, waarna we samen zouden overleggen welke we het beste vonden”, legt Romijn uit. “Gek genoeg kwamen een ander bestuurslid en ik allebei met deze naam, alsof we die toegefluisterd hadden gekregen. Hoop! is het dus ook geworden.”

Een goed gevoel

Hoop! was net een feit toen het coronavirus roet in het eten gooide. Na twee repetities konden de koorleden niet meer bij elkaar komen. Toch wil het koor de moed erin houden: “We gaan nu proberen om digitaal te oefenen, via Zoom”, zegt Romijn. “We gaan een zangstuk repeteren en stemoefeningen doen.”

“We willen onze naam eer aandoen. Hoop is in deze periode nodig. Samen zingen geeft ook een goed gevoel, het is een onwijze uitlaatklep. Het geeft de zangers zelf in ieder geval hoop, en misschien kunnen we ook zelf iets in elkaar zetten; een mooie boodschap digitaal naar buiten brengen.”

Het is de bedoeling dat Hoop! straks ook Missen gaat opluisteren in de Heilige Willibrordusparochie. De koorleden studeren dan ook veel liturgische stukken in. “Daarnaast willen we meer wereldse muziek zingen”, vertelt Romijn. “In de dagelijkse muziek worden liedjes geschreven als lofzang op de ander of op de liefde; dat zijn ook stukken waarin je God kunt ontmoeten. Het is ook belangrijk om dat in de liturgie naar voren te brengen.”

Verschillen overstijgen

“We willen ook dat mensen zich aangesproken voelen”, gaat ze verder. “Het moet niet hoogdravend zijn, alsof we van een koorschool komen. Het is juist belangrijk om de mensen in de kerkbanken met onze muziek uit te nodigen om mee te zingen.”

Met Hoop! willen Romijn en de koorleden de behoefte van een jong geluid in de parochie vervullen en samen iets doen voor God. “We willen verbroederen door met elkaar te zingen”, legt Romijn uit. “Tussen de verschillende locaties binnen onze parochie bestaan verschillen over hoe mensen denken en in hun geloof staan; door samen te zingen kan je die verschillen overstijgen en een geheel vormen.”