<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Jongerenreis Oeganda: geloofsuitwisseling en handen uit de mouwen

Luuk van den Einden 7 oktober 2020
image
Pastoor Sander Kesseler in Kitgum. (Afbeelding: still uit een video van Jong Bisdom Den Bosch)

In Oeganda is de geloofsbelevenis vaak veel uitbundiger dan in Nederland. Daarom geeft Jong Bisdom Den Bosch jongeren in 2022 de kans om het Oegandese geloofsleven zelf te ervaren – en iets voor een ander te betekenen.

In het noorden van Oeganda, vijftig kilometer van de grens met Zuid-Soedan, ligt de plaats Kitgum, waar de Nederlander Sander Kesseler pastoor is. Kesseler zou het mooi vinden om Oegandese en Nederlandse jongeren met elkaar het geloof te laten uitwisselen; daarom nodigt hij Nederlandse jongeren uit om naar Kitgum te reizen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Mengeling

De organisatie van de zestiendaagse reis is in handen van Jong Bisdom Den Bosch. “De ontmoeting is de kern van de reis”, vertelt jongerenwerkster Ingrid van Zeeland, “maar daarnaast zullen jongeren meehelpen de parochieboerderij vorm te geven. Het is een mengeling van een werkreis en een geloofs- en cultuuruitwisseling.”

“De uitbundige manier waarop katholieken in Oeganda hun geloof beleven kan een boost zijn voor Nederlandse jongeren om voor hun geloof uit te komen.”
- Ingrid van Zeeland

Geloof sterken

Nederlandse katholieke jongeren kunnen inspiratie opdoen in Oeganda, denkt Van Zeeland: “Het geloofsleven van een Nederlandse jongere blijft grotendeels achter de voordeur. In het dagelijks leven vinden jongeren het vaak lastig om het geloof handen en voeten te geven en het uit te dragen.”

In Afrika is de geloofsbeleving volgens haar sterker. “Ik denk dat de jongeren daarom veel van elkaar kunnen leren: door elkaar te ontmoeten en een band op te bouwen kan je elkaar in het geloof sterken”, zegt ze. “De uitbundige manier waarop katholieken in Oeganda hun geloof beleven kan een boost zijn voor de Nederlandse jongeren om ook voor hun geloof uit te komen in hun eigen land.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Stukje diaconie

Tijdens de reis krijgen de deelnemers ook de gelegenheid om de plaatselijke bevolking te helpen. De Nederlandse jongeren zullen namelijk meehelpen met de opbouw van de parochieboerderij, die banen op moet leveren en de parochie van inkomsten moet voorzien.

“Het opbouwen van de parochieboerderij is een stukje diaconie, goed doen voor een ander”, zegt Van Zeeland. “Je steekt je handen uit de mouwen om iets op te bouwen waar een ander profijt van heeft.”

De jongerenreis naar Oeganda is verplaatst naar de zomer van 2022. De organisatie heeft dat besluit genomen omdat de omstandigheden rond het coronavirus nu nog te onzeker zijn. Meer informatie over de reis, vereisten en inschrijving zijn hier te vinden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.