fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Katholiek Kado: een kartonnen schatkamer vol traditie

Luuk van den Einden 18 november 2021
image
Katholiek Kado bezorgt abonnees zes keer per jaar een doos vol voorwerpen die met katholieke tradities te maken hebben. Foto: Karolina Grabowska - Pexels

Mensen laten zien, voelen, ruiken en proeven wat het geloof inhoudt, dat is het doel van Katholiek Kado. Zesmaal per jaar krijgen abonnees een doos vol voorwerpen die met katholieke tradities te maken hebben.

Een beautybox, een bierbox of een box visgerei: je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een abonnement voor te vinden. Daar kom nu een katholieke box bij: Katholiek Kado schenkt abonnees zes keer per jaar een doos vol religieuze voorwerpen. “Met de boxen proberen we een weg te bieden naar de rituelen, de beleving en de symboliek van het katholieke geloof”, zegt Gerrie Groot, een van de krachten achter het initiatief.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Op de website van Katholiek Kado laat initiatiefnemer Ber Leurink, theoloog en schoolleider in Zaandam, weten dat het idee bij hem ontstond nadat hij een abonnement had genomen op Judaism in a Box, een project van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam, dat geïnteresseerden op die manier van Joodse tradities laat proeven.

Zes hoogtepunten

Het doel van Katholiek Kado is om wie geïnteresseerd is in het katholicisme op een tastbare manier te tonen wat het geloof precies inhoudt. Abonnees krijgen verspreid over het jaar zes dozen thuisgestuurd; iedere doos is verbonden aan een hoogtepunt van het geloof door het jaar heen.

De eerste doos is gericht op Pasen, de tweede op Hemelvaart en Pinksteren, nummer drie op Allerheiligen en Allerzielen, doos vier richt zich op de Advent, de vijfde op Kerstmis en de laatste doos heeft met de Veertigdagentijd te maken. De inhoud van de dozen laat mensen zien, voelen, lezen en proeven hoe deze hoogtepunten beleefd worden. “In de box voor Pasen zitten bijvoorbeeld allerlei voorwerpen die met de beleving rond Pasen te maken hebben”, zegt Groot.

Over wat er precies in de dozen zit, wil hij niet te veel loslaten: dat moet natuurlijk een verrassing blijven. “In elke doos zitten een tiental voorwerpen die op uiteenlopende manieren met het thema te maken hebben”, vertelt Groot. Hij benadrukt daarbij dat het om voorwerpen van hoogwaardige kwaliteit gaat: een van de dozen zal bijvoorbeeld kandelaars bevatten van hout dat gezaagd is in de abdij van Egmond.

Unboxing video

“Natuurlijk krijgen mensen ook uitleg over wat ze precies in hun handen hebben, daar draait het om”, zegt Groot. Daarvoor wil het team achter het initiatief ook gebruik maken van een ander fenomeen dat tegenwoordig populair is: de unboxing video. “Dat willen we met iedere box doen, zodat mensen ook vragen kunnen stellen.”

Katholiek Kado is georiënteerd op een breed publiek: voor sommigen als een eerste kennismaking met het geloof, voor anderen als herontdekking. Veel jongeren hebben vragen over het katholicisme en staan er helemaal niet negatief tegenover, signaleert Groot: “Vaak zijn ze best nieuwsgierig en hebben ze wat flarden in hun hoofd, bijvoorbeeld omdat ze zelf gedoopt zijn of een opa en oma hebben die nog naar de kerk gaan. Ze weten alleen niet precies wat onze symboliek en rituelen zijn. Dat is Katholiek Kado: een kennismaking met de schatkamer van onze katholieke traditie.”

Subtiele link

Aan het project werken dan ook verschillende jongeren mee, waaronder van jongerengroep Sanctus Virgilius uit De Noord. Pien Vader (25), die zich als grafisch ontwerper over alle vormgeving ontfermd heeft, zoals logo’s, de kaartjes bij de boxen en designelementen voor de website. “Eerder heb ik ook al voor het Virgiliusbier de vormgeving gedaan, dus ik was al bekend met dit soort opdrachten.”

Vader hoopt dat haar ontwerpen jongeren aan zullen spreken. “Het moest pakkend zijn en niet te ouderwets. De link met het geloof heb ik erin gestopt, maar wel op een subtiele manier zodat het niet afschrikt.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Wat ik mooi vind aan het geloof is hoe het een gemeenschap samen kan brengen, hoe het een basis legt”, zegt ze. “Ik hoop dat Katholiek Kado meer aandacht kan genereren voor die kant van het geloof, dat het mensen kan samenbrengen. Die kant wordt nog vaak vergeten.”

De eerste doos komt met Pasen uit, maar geïnteresseerden kunnen nu al een abonnement aanschaffen via de website van Katholiek Kado. Wie nu al bestelt, ontvangt alvast een welkomstgeschenkje.